Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdams referendum ongeldig door historisch lage opkomst

  •  
30-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
6970397299_d564f7334f_k
Het Rotterdamse woonreferendum is ongeldig. Om het referendum te laten slagen moest er een opkomst zijn van ten minste 30 procent, maar dat werd bij lange na niet gehaald. Slechts 16,9 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen, een historisch laagterecord.
Vanaf woensdagochtend half acht konden Rotterdammers in bijna driehonderd stembureaus voor of tegen de Woonvisie 2030 van Leefbaar Rotterdam stemmen. In die Woonvisie plet wethouder Schneider ervoor 15.000 betaalbare sociale huurwoningen te slopen om zo ruimte te maken voor woningen voor mensen met hogere inkomens.
De stembereidheid bleek in Rotterdam-Centrum het hoogst, zo meldt RTV Rijnmond. In dat gebied werd door 25 procent van de kiesgerechtigden gestemd. In Rozenburg en Hoek van Holland kwam slechts een kleine tien procent opdagen.
Nu het referendum ongeldig is, kan de Woonvisie worden doorgezet door het Rotterdamse college. Volgens Leefbaar is het plan nodig om de wijken sterker te maken. Tegenstanders van het plan zeggen dat armere inwoners de wijken worden uitgejaagd, omdat er voor hen geen betaalbare woningen voor in de plaats komen.
Ondanks de lage opkomst werden de stemmen wel gewoon geteld. RTV Rijnmond meldt dat om 22.10 uur 96 procent van de stembiljetten geteld was: 72 procent stemde tegen en 26 procent voor.
cc-foto: Alias 0591
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.