Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijk dringt schaliegaswinning op aan provincies

  •  
01-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Schaliefeatured
Hoewel een overweldigende meerderheid van provincies (10) en gemeenten (300) nadrukkelijk heeft laten weten geen schaliegaswinning te willen, blijkt uit een intern rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dat in het bezit is van RTV Oost , dat het Rijk desalniettemin van plan is om vanaf 2020 volop schaliegas te gaan winnen. Bovendien wordt het winnen van schaliegas boven de bescherming van drinkwater gesteld, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de Nederlandse drinkwatervoorziening op de lange termijn.
Volgens RTV Oost werkt de provincie Overijssel aan een structuurvisie waarmee zij meer grip wil krijgen op wat zich onder haar voeten in de bodem afspeelt, terwijl in Den Haag een landelijke structuurvisie wordt opgesteld, die voorrang heeft op de provinciale visie. Uit de concept-Milieu Effect Rapportage (pdf) die bij deze structuurvisie hoort komt duidelijk naar voren dat het Rijk wel degelijk van plan is om schaliegaswinning op termijn mogelijk te maken.
Theo Olsthoorn, emeritus-hoogleraar Waterwinning aan de TU in Delft, vreest dat de gaswinning onherstelbare schade aan de drinkwatervoorziening zal toebrengen:
"Als alle schaliegas uit de Nederlandse bodem gehaald zou worden, dan levert ons dit voor zes jaar voordelen op. Men lijkt echter te zijn vergeten dat we over 300 jaar nog steeds volledig afhankelijk zijn van drinkwater. En als dat door toedoen van schaliegaswinning voor de eeuwigheid ernstig is vervuild, waar zijn we dan nog?"
Het rapport schetst vier scenario’s waarvan een, of meerderen, uiteindelijk het uitgangspunt zal vormen voor nieuw beleid. Het eerste en meest voorzichtige scenario – misleidend genoeg ‘drinkwater voorop’ genoemd – zet al vol in op schaliegaswinning, pal naast drinkwaterbeschermingsgebieden. Het tweede scenario ‘fossiel met CO2’ gaat al zover dat de winning van fossiele brandstoffen niet gehinderd mag worden door andere functies zoals het winnen van drinkwater. Het derde scenario ‘handel en opslag in gas’ gaat zover om te stellen dat het winnen van gas en olie niet same gaat met de bescherming en winning van drinkwater. Het vierde en laatste scenario heet ‘maximaal hernieuwbaar’ en zet vol in op geothermie, zoals de opslag van warmte en kou. Deze technieken gaan echter evenmin samen met de winning en bescherming van drinkwater.
Het beschermen van grond- en drinkwater is een belangrijke kerntaak van de provincies. De provincie Overijssel wilde niet reageren op een ‘concept-rapport’ maar beraad zich op de officiële ‘mogelijkheid om zienswijzen in te dienen’ deze zomer ‘mocht er op dat moment twijfel zijn over de bescherming van het drinkwater’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.