Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter: overheid moet Zwarte Piet-demonstranten schadevergoeding betalen

  •  
04-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Protesten bij intocht Sinterklaas

© 2014-11-15 00:00:00 GOUDA - Politieoptreden tijdens protest tegen Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. ANP REMKO DE WAAL

De rechter in Den Haag heeft donderdag bepaald dat de overheid 49 antizwartepietdemonstranten die vorig jaar in Gouda opgepakt werden een schadevergoeding moet betalen. Zij zouden onterecht opgepakt zijn vanwege de verstoring van de openbare orde en moeten minstens hun advocaatkosten gedekt krijgen. Dat meldt het AD.
De 49 demonstranten gaan mogelijk nog smartengeld proberen te krijgen bij de civiele rechtbank voor het onrecht dat hen is aangedaan. Hun advocaat Willem Jebbink reageert:
"Laat dit een heel duidelijke les zijn aan de overheid: de overheids taak is om demonstranten te beschermen, niet om ze zonder reden op te pakken. Het feit dat de boel uit de hand liep, komt omdat de politie  ingreep. Uiteindelijk waren zij het die een kinderfeest verstoorden – niet mijn cliënten."
De demonstranten kregen een plek toegewezen om te demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda waar zij protesteerden tegen de racistische kindervriend van Sinterklaas. Zij besloten om dichterbij de intocht te gaan staan, wat volgens Jebbink compleet logisch is.
"(…) Als je gaat protesteren, dan wil je ook zichtbaar zijn en niet weggezet worden op een of ander weiland. In Amsterdam en Meppel is de combinatie kinderfeest en demonstratie ook ordelijk verlopen – het Goudse wantrouwen naar de demonstranten toe was dus onterecht."
De arrestatie van de antizwartepietdemonstranten ging er hard aan toe. Een van de demonstranten en tevens aanstichter van het debat, Jerry Afriyie, werd met geweld uit de groep gelicht en op de grond gegooid en gedrukt. Daarna werd er een rechtszaak tegen hem aangespannen voor het zogenaamd ‘verzetten tegen arrest’ en het mishandelen van een agent, wat hem zijn baan als beveiliger kostte.
Op een f ilmpje dat Joop eerder plaatste is te zien hoe het er echt aan toe ging tijdens de arrestaties.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.