Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

PowNed op de vingers getikt door rechter om kwaadaardig knip- en plakwerk

  •  
15-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
powknip300_01.JPG
Syrische vluchteling krijgt gelijk van rechter ... Uitzending met uit de context gerukte quotes is suggestief en onrechtmatig
De Syrische vluchteling die door omroep PownNed erin werd geluisd, heeft van de rechtbank in Amsterdam gelijk gekregen: de omroep handelde onrechtmatig door de vluchteling onder valse voorwendselen te interviewen. De verslaggeefster maakte zich niet bekend en deed zich voor als studente, toen ze hem een aantal vragen stelde. Belangrijker nog is het oordeel van de rechter dat uitspraken van de asielzoeker uit hun verband zijn gerukt.
De Syriër eiste eerherstel nadat de omroep de indruk had gewekt dat hij naar Nederland was gevlucht opzoek naar seks. Omdat het interview al maanden geleden gepubliceerd is, hoeft de omroep niet te rectificeren, wel moeten ze de vluchteling een schadevergoeding van 2500 euro betalen en er alles aan doen om het filmpje van internet te krijgen.
In het interview vertelt Ahmed onder meer over een ziekenhuisopname in Griekenland waar een arts hem aanraadt om of seks te hebben, of te masturberen, omdat zijn testikels opgezwollen waren. Door een tekort aan juist datgene wat PowNed met de uitzending van alleen de uitspraken over gezwollen testikels – zonder de context – suggereert. Als ware hij een op seks beluste vluchteling die naar Nederland is gekomen voor de vrouwen.
Het filmpje ging virale en is op Facebook meer dan een miljoen keer bekeken. Het leidde vermoedelijk ook tot de tekst “een vluchteling met volle zak, pakt jouw dochter met groot gemak”, op spandoeken bij anti-vluchtelingendemonstratie. In de persoonlijke omgeving van de vluchteling verbraken familieleden en vrienden het contact met hem, ook is hem verweten de naam van vluchtelingen te bezoedelen.
PowNed legt zich niet neer bij de uitspraak van de rechter en gaat in hoger beroep

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.