Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politietop Den Haag mengde zich in onderzoek naar etnisch profileren

  •  
28-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
popoDH
Het onderzoek van de politie in Den Haag naar etnisch profileren (het staande houden en controleren van verdachten op basis van hun afkomst of kleur) concludeert dat de politie daar niet aan zou doen. Het onderzoeksbureau Buro Jansen & Janssen heeft de onderzoeksmethoden geanalyseerd en stelt de conclusie ter discussie. Dat meldt Omroep West. 
Het maken van het rapport begon in 2011 door Leiden Universiteit, en was bedoeld als interne informatie voor de politie. Het onderzoek werd uitgevoerd door twee masterstudenten criminologie, met een scriptiebegeleider, voor hun scriptie. In de analyse van het onderzoek van het bekende Buro Jansen & Janssen staat het volgende
"Het in 2014 verschenen onderzoek van de Universiteit van Leiden naar etnisch profileren in Den Haag, en de totstandkoming hiervan, roepen vragen op. De wetenschappelijke onafhankelijkheid en transparantie zijn in het geding. Zowel de Tweede Kamer als de Haagse gemeenteraad zijn onjuist geïnformeerd over de opzet en totstandkoming van het onderzoek."
Buro Jansen & Janssen heeft de documenten en interne notulen bekeken. Daaruit kan opgemaakt worden dat er informatie is achtergehouden en dat de korpsdirectie afspraken heeft gemaakt met de begeleidende onderzoeker van de studenten. Bijvoorbeeld het volgende dat gevonden werd op een briefje:
Afbreukrisico kan zijn dat het de aandacht kan vestigen op (mogelijke) discriminatie door de politie. Dit risico is met prof. Van der Leun besproken. Zij begrijpt de onwenselijkheid hiervan en heeft aangegeven dat zij (en xx – naam is zwartgemaakt) dit punt expliciet zal bespreken met de studenten en dat zij hierop zal letten bij de tussentijdse besprekingen van de (concept) scripties.’
"Afbreukrisico kan zijn dat het de aandacht kan vestigen op (mogelijke) discriminatie door de politie. Dit risico is met prof. Van der Leun besproken. Zij begrijpt de onwenselijkheid hiervan en heeft aangegeven dat zij (en xx – naam is zwartgemaakt) dit punt expliciet zal bespreken met de studenten en dat zij hierop zal letten bij de tussentijdse besprekingen van de (concept) scripties.’"
De Haagse PVV en GroenLinks hebben beiden vragen gesteld over de conclusies van het onderzoeksbureau. De PVV denkt uiteraard dat er niets mis is met de politie, ondanks tientallen onderzoeken die het tegendeel bewijzen inclusief van Amnesty en het College van de Rechten van de Mens. GroenLinks vraagt zich af of de politie echt een vinger in de pap heeft gehad tijdens het onderzoeken: ‘m ocht blijken dat de politie invloed heeft gehad op de conclusies van het rapport, is dat heel ernstig.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.