Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie monitorde illegaal sociale media om Black Lives Matter te saboteren

  •  
12-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blm
Twitter, Facebook en Instagram hebben jarenlang gebruikersgegevens doorgespeeld aan een bedrijf dat de data verwerkte voor de politie zodat deze protesten van burgerrechtenbewegingen als Black Lives Matter de kop kon indrukken. Zo werd er gezichtsherkenningssoftware losgelaten op selfies en overzichtfoto’s van demonstraties om deelnemers op te sporen die nog boetes hadden openstaan of om andere reden opgepakt konden worden.
Een foto die is geplaatst door Black Lives Matter (@blklivesmatter) op 21 Sep 2016 om 11:04 PDT
De spionageactiviteiten van Geofeedia zijn aan het licht gebracht door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. De organisatie wist met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur te achterhalen dat het bedrijf zogeheten ‘ontwikkelaars-toegang’ kreeg tot de accounts van gebruikers, zodat ze gegevens konden achterhalen die gewoonlijk niet voorhanden zijn. In reactie op de onthulling hebben Twitter, Facebook en Instagram die toegang voor Geofeedia ingetrokken. De activiteiten van het bedrijf zijn in strijd met de gebruiksvoorwaarden die expliciet stellen dat de diensten niet gebruikt mogen worden om mensen te schaduwen. Ook mogen dergelijke gegevens niet commercieel gebruikt worden of verhandeld.
De bewuste sociale media bedrijven wordt hypocrisie verweten omdat ze naar buiten toe beweren dat ze maatschappelijke protesten steunen maar aan de achterkant de politie hielpen deze de kop in te drukken. Het sociale spionagebedrijf merkt in reclamemateriaal vakbonden en activisten aan als ‘dreiging’.
Een voorbeeld is een protest na de dood van Freddie Gray in Baltimore die in april 2015 het leven liet tijdens een arrestatie. Geofeedia bemerkte dat scholieren van plan waren massaal de klassen te verlaten om zich bij de demonstraties te voegen. De politie slaagde er vervolgens in dat protest te voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.