Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie gooit kritische voorbijganger in de cel

  •  
10-12-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
iwan300.jpg
Rotterdamse kunstenaar Iwan Smit geboeid en afgevoerd omdat hij iets zag dat hem niet aanstond en er iets van zei
De Rotterdamse Artist Extraordinaire (lees: kunstenaar) Iwan Smit was woensdagmiddag getuige van een arrestatie aan de achterkant van het Centraal Station. Meerdere agenten haalden met getrokken wapens een jongeman uit zijn auto om hem vervolgens op de grond te boeien. De jongeman werkte netjes mee – “je kent het wel van films: handen op het hoofd, vingers in elkaar gestoken, eerst op de knieën, daarna languit op de grond” – maar toen de arrestatie voltooid was, de man geboeid en al op de grond lag, hield de agent nog steeds zijn knie en volle gewicht op de nek van de man. Smit vond dat op zijn zachtst gezegd niet netjes en zei er wat van, wat resulteerde op eenzelfde behandeling. Hij werd getackeld, geboeid en afgevoerd naar het politiebureau in Capelle, waar hij zes uur lang de cel in moest.
Door: Hasna El Maroudi Iwan Smit zag dat aan de achterkant van het Centraal Station een grote arrestatie gaande was. Hij voegde zicht bij de omstanders en keek naar hoe een aantal agenten met getrokken en gerichte wapens een man uit zijn auto haalden. De man werkte mee en volgde de sommaties van de agenten op. Aan de redactie van Joop vertelt Iwan hoe de arrestatie eraan toe ging:
RTEmagicC_iwan.jpg
“Toen de man op zijn buik lag, kwam één agent op hem af, terwijl de ander zijn pistool gericht hield. De agent deed de boeien om, terwijl hij zijn knie in de nek van de arrestant hield. Dat begrijp ik wel, hij moest de man veilig arresteren. Al verzette de arrestant zich niet, maar lag hij gewoon op zijn buik. Toen de boeien omwaren, gingen de wapens weer terug in de holsters, maar de agent die de man had gearresteerd bleef met zijn volle gewicht op de nek van de arrestant zitten. Terwijl hij zich niet verzette. Hij kon geen kant op. Je kon zien dat het te veel was, zijn keel strekte over de grond, je zag dat hij geen lucht krijg. Dus daar heb ik wat van gezegd. Ik zei: ‘Yo, je hebt hem. Je kan je knie van zijn nek halen’.”
Een vrouwelijke agente voegde zich bij Smit en sommeerde hem zich er niet mee te bemoeien, omdat hij niet zou weten wat er aan de hand was. Maar daar was Smit het niet mee eens. “Ik herhaalde tegen haar dat die knie niet meer nodig was. Hij kreeg geen lucht. Voordat ik het wist werd ik door een agent in mijn rug geduwd en sprong een tweede bovenop me. Ik werd getackeld, geboeid en gearresteerd.”
Smit wordt afgevoerd naar het politiebureau in Capelle, waar hij de wachtcel in moet. Een hulpofficier vertelt hem de reden van zijn arrestatie: artikel 180. Hij zou de agenten in de weg hebben gezeten bij hun arrestatie. De arrestatie die al geschied was.
In Artikel 180 staat:
“Hij die zich met geweld of bedreiging met geweld verzet tegen een ambtenaar werkzaam in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening, of tegen personen die hem daarbij krachtens wettelijke verplichting of op zijn verzoek bijstand verlenen, wordt als schuldig aan wederspannigheid gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.”
Daarom vragen we Smit of hij zich gewelddadig heeft opgesteld, of op een manier die bedreigend kan overkomen. Maar ook dat was niet het geval:
“Ik raakte niemand aan. Ik maakte geen aanstalten om ernaartoe te lopen, ik was niet aan het schelden. Ik zei gewoon letterlijk: ‘Je hebt hem’, omdat ik zag dat die knie niet nodig is. De arrestant was een jongen van mijn postuur, niet groot of bijzonder sterk van bouw ofzo. Die agent was zo’n 90 kilo, die zat praktisch met zijn volle gewicht met zijn knie op die nek. Ik dacht: ‘Als dat bij mij gebeurt, dan breek ik mijn nek’. Ik snap dat als je iemand moet arresteren en iemand wordt als gevaarlijk gezien dat je doet wat nodig is om die persoon veilig in de boeien te slaan. Maar dat was gebeurd, dus wat wil je dan nog meer?”
Na twee uur in de cel mocht hij uiteindelijk met de recherche praten en zijn verhaal doen. Daartegen vertelde hij hetzelfde:
“De agenten zijn er om de wet te handhaven en als dat niet correct gebeurt, vind ik dat ik daar wat van mag zeggen.”
Uiteindelijk heeft Smit een boete van 175 euro gekregen, al gaf de rechercheur van dienst hem de tip deze niet te betalen, omdat hij ook wel begreep dat Smit geen kwade bedoelingen had. “Schrijf hem vooral aan”, zei hij omdat hij ook wel wist dat ik niet bijdehand aan het doen was, of stoer, of mensen aan het uitdagen was.”
Dat hij zo lang heeft vast moeten zitten, vindt Smit extra vervelend omdat het wat hem betreft hét bewijs is dat de politie de prioriteiten niet op een rij heeft. Niet lang geleden werd in het pand van Smit en zijn collega’s ingebroken, waardevolle apparatuur werd gestolen. Dankzij camerabeelden wisten ze te achterhalen wie de dader was. Ze deden aangifte, overhandigden de politie de camerabeelden en de naam van de dader, maar kregen al snel een standaard brief terug waarin te lezen is dat er elke dag veel nieuwe zaken bij de politie binnenkomen en dat de politie het zo druk heeft dat er keuzes gemaakt moeten worden. “De aanpak van andere misdrijven krijgt voorrang.”
Reactie politie
De redactie van Joop heeft de politie om een reactie gevraagd, maar de perswoordvoerster kon alleen verwijzen naar het persbericht. Onduidelijk blijft hiermee of het gebruikelijk is om een arrestant, nadat deze al geboeid is, nog steeds met de knie in de nek aan de grond te pinnen. Ook blijft onduidelijk waarom Iwan Smit opgepakt is en bekeurd. De politie schrijft:
Terwijl agenten hun vuurwapen op de verdachte gericht hadden, bemoeide een 26-jarige omstander zich met de aanhouding. Zonder kennis van de procedure en de vuurwapengevaarlijke aard van de verdachte. Hij bracht daarmee zichzelf, de verdachte en agenten in gevaar. Na twee keer te zijn weggeduwd en gesommeerd zijn te vertrekken, is hij aangehouden. Na verhoor accepteerde hij later die avond een transactie van 175 euro.”
Smit weerspreekt dat de agenten hun wapens nog getrokken hadden, op het moment dat hij zijn opmerking maakte.
Illustratie: Iwan Smit

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.