Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Manifest: Politici wees eerlijk over zorgplannen

  •  
11-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2335015706_c7aec1beb2_z
Politieke partijen houden tijdens de verkiezingscampagnes doorgaans mooie verhalen op. Visies over hoe het anders kan en beter moet. Bijvoorbeeld in de zorg. Een groep artsen, bestuurders en hoogleraren trekt nu aan de bel. In een manifest roepen ze politieke leiders op om eerlijker te zijn over de problemen in de zorg en niet langer te blijven hangen in discussies over ‘populaire onderwerpen’ als wel of geen eigen risico. Daar zijn de problemen te groot voor.
Er moeten concrete keuzes gemaakt worden, zeggen onder meer ziekenhuisbestuurder Marcel Levi, directeur van zorgverzekeraar DSW Chris Oomen, zorgondernemer Loek Winter en hoogleraar Evelien Tonkens. Onderwerpen als solidariteit in de zorg en vermindering van bureaucratie zouden meer besproken moeten worden. Ook zouden politici duidelijk moeten maken wat volgens hen wel en wat niet betaald kan worden uit de publieke middelen. In het manifest schrijven ze:
“Verantwoorde keuzes houden de zorg toegankelijk en beheersbaar. Voor iedereen alle zorg beschikbaar stellen, dat pakt oneerlijk uit. Dat weet u. Wees helder en eerlijk over uw politieke keuzes.”
Volgens de prominenten zouden cruciale thema’s ontbreken in de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen. Oomen: “Het is een belangrijk onderwerp, maar ook relatief klein. Welke grenzen stellen wij aan de behandeling van ernstig zieken en ouderen. Hoeveel publiek geld willen we daarvoor betalen: dat zijn de echt grote vragen waarover nauwelijks debat wordt gevoerd.”
cc-foto: Bas Bogers

Meer over:

politiek, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.