Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Alexander Pechtold bij DWDD: 'Is er een plicht tot leven?'

  •  
03-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-03-03 om 21.02.17
Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (CU) durfden het allebei aan om live bij De Wereld Draait Door het gesprek aan te gaan over hulp bij levenseinde. Het debat bleek een verademing in verkiezingstijd. Beide politici lukte het om met een rustige, inhoudelijke discussie de zwaarte van de materie eer aan te doen.
Aanleiding voor het debat was een uitzending van Nieuwsuur. D66 heeft een wetsvoorstel ingediend dat ouderen met een ‘voltooid leven’ in staat wil stellen om hulp te krijgen bij een zelfverkozen levenseinde. Tijdens de uitzending kreeg Pechtold een vraag uit het publiek van een kiezer met een stervenswens, die nog jaren verwijderd is van de minimumleeftijd die is opgenomen in het wetsvoorstel. ‘Ik moet achttien jaar wachten, en ik heb geen zin meer om achttien jaar te wachten. Ik wil nu.’ Zei de man tegen Pechtold.
Letterlijk levensgevaarlijk Het was een indringend gesprek, waarbij Pechtold uiteindelijk reageerde dat hij hoopte de beschaving er in de toekomst klaar voor zal zijn om een gekozen levenseinde ook onder de 75 bespreekbaar te maken. Segers, vanuit zijn geloofsovertuiging faliekant tegen het wetsvoorstel van D66, reageerde hier geschokt op.
Wat volgde was een discussie tussen Segers en Pechtold, waarin verschillende aspecten van hulp bij levenseinde aan bod kwamen. Gert-Jan Segers benoemde hoe moeilijk het vanuit psychologen en psychiaters zou zijn om de keuze te moeten maken wanneer een patiënt met een doodswens niet meer te behandelen is. Segers stelde dat er altijd een nood zit achter de vraag voor hulp bij levenseinde, en haalde aan hoe mensen die uit een depressie zijn gekomen, erg blij zijn dat hun stervenswens toentertijd niet is gehonoreerd.
Pechtold drong aan op regulering, om te voorkomen dat mensen met een stervenswens op inhumane of eenzame wijze aan hun lot worden overgelaten. Hij stelde dat er geen ‘plicht tot leven’ mag zijn. Ook gaf Pechtold een voorbeeld uit zijn eigen privésfeer
"Toen mijn vader 19 jaar geleden euthanasie kreeg was dat nog voor de wet. Toen hadden we in het gezin een gesprek over, hoe dit nou voelde. Ik herinner mijn moeder die zei; als ik egoïstisch was geweest had ik hem graag nog een paar weken, misschien nog een paar maanden langer gehad. Maar het was voor mij een daad van liefde dat ik hem dit ook gunde."
Segers sprak uit dat hij het belang zag van het voeren van dit debat en dat hij was blij dat het op een respectvolle manier gevoerd werd. De kijkers waren het kennelijk met hem eens, want ook op social media regende het complimenten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.