Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pechtold bekritiseert Buma, roemt rol Aboutaleb in Turkije-crisis

  •  
14-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pechtoldpauwenjinek
Alexander Pechtold van D66 blies maandagavond bij Pauw en Jinek de loftrompet over zijn PvdA-collega Ahmed Aboutaleb. In een felle discussie met Sybrand Buma over immigratie verwees de CDA-lijsttrekker naar de Turkije-kwestie, waarop Pechtold hem de pas afsneed met een ruimhartig compliment aan Aboutaleb, zoals te zien is in bovenstaand fragment. Op zijn facebookpagina schrijft Pechtold vandaag:
“CDA-collega Buma valt Aboutaleb af en wil z’n dubbele paspoort afpakken. En niet alleen dat van hem, maar van álle Nederlanders met een tweede paspoort… Waarom Buma dat wil? Het is zijn reactie op de diplomatieke ruzie tussen Nederland en Turkije en de onrust daarover onder Nederlanders met een Turkse achtergrond. Ja, bij de ongeregeldheden in Rotterdam ging een aantal demonstranten te ver. Die relschoppers moeten we keihard aanpakken. Maar waarom zouden we de 1,3 miljoen Nederlanders (!) met een tweede paspoort moeten straffen voor het wangedrag van een enkeling? Het is zo venijnig. Alsof identiteit, nationaliteit, maar vooral betrokkenheid, staat of valt met een paspoort. Je dwingt het niet af met een papiertje. En je poetst het niet weg door het af te nemen. Het zal best lekker gepeild worden, zulke geveinsde daadkracht. Maar soms wordt van politici iets anders gevraagd dan het meest populaire, waar het hardst om wordt geschreeuwd. Laten we asjeblieft het hoofd koel houden. Als het politiek en internationaal spannend is, hebben we niets aan leiders die vanuit hun emotie hele groepen wegzetten. Juist als een samenleving onder druk staat, hebben we leiders nodig die verbinden. Die er zijn voor álle Nederlanders. Die pal staan voor mensen die ons land geweldig dienen. Die trots zijn op onze Rotterdamse burgemeester.”
Hieronder kijk je het debat dat aan het fragment vooraf ging terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.