Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Paus laat zien wat christelijke traditie werkelijk inhoudt

  •  
16-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
343 keer bekeken
  •  
Paus_Lesbos
Paus Franciscus heeft zaterdag, na zijn bezoek aan het Griekse eiland Lesbos, twaalf Syrische asielzoekers mee teruggenomen naar Vaticaanstad. Volgens een verklaring van het Vaticaan gaat het om drie gezinnen. Het aantal vluchtelingen dat hiermee een nieuw onderkomen vindt, is gelijk aan zo’n drie procent van de totale bevolking. Dat maakt Vaticaanstad de absolute koploper in Europa.
De paus was op het eiland om, vergezeld door patriarch Bartholomeus I van van de Oosters-orthodoxe kerk en Ieronymus II, het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk, vluchtelingen te ontmoeten in het veelbesproken kamp in Moria. Met het bezoek wilden de drie geestelijken aandacht vragen voor het lot van de vluchtelingen. Volgens de paus hebben we te maken met ‘de grootste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog’.
Franciscus zei te hopen dat hij met zijn bezoek aan het kamp de wereld kan aansporen meer werk te maken van de vluchtelingencrisis.
"Als mensen van de wereld willen we onze stem als één laten klinken en voor u laten spreken. We hopen dat de wereld deze beelden ziet en erop reageert op een manier die onze gedeelde menselijkheid waardig is. "
De paus drong ook aan op ‘verantwoordelijkheid en solidariteit’ voor en met de vluchtelingen. Hij wees erop dat de vluchtelingen ‘in constante angst en onzekerheid over de toekomst’ verkeren. Daar voegde hij aan toe:
"Zij zijn niet slechts statistieken, boven alles zijn vluchtelingen mensen"
De Syrische gezinnen die nu met de paus mee naar het Vaticaan zijn gereisd, kwamen al op Lesbos aan voor de Europese Unie de omstreden deal met Turkije sloot over het deporteren van vluchtelingen. Zij hoefden dan ook niet de Grens met Turkije weer overgezet te worden.
Voor de vluchtelingen die na invoering van de deal zijn aangekomen, zijn de omstandigheden alleen nog maar slechter geworden. Meerdere mensenrechtenorganisaties hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Mora en soortgelijke detentiekampen, omdat zij niet betrokken willen worden bij massadeportaties. Veel juristen, maar ook hooggeplaatste VN-medewerkers, hebben de deal met Turkije inmiddels als onwettig bestempeld. Ook omdat blijkt dat Turkije niet voldoende in staat is het beschermen van mensenrechten te garanderen.
Voor aankomst van de drie geestelijken in het kamp in Moria, hebben de plaatselijke autoriteiten alles op alles gezet om een positiever beeld van het kamp te schetsen. Er heeft een grote schoonmaakactie plaatsgevonden, tenten zijn vervangen door containers en in alle haast is hier en daar airconditioning geplaatst.
‘Witwassen,’ noemt vrijwilliger Jakob Mamzzak het. ‘Vandaag hebben de mensen opeens schone kleren gekregen, mochten ze voor het eerst in 25 dagen douchen en kregen ze fatsoenlijk te eten. De waarheid is dat de omstandigheden hier onmenselijk zijn.’
De paus werd bij aankomst opgewacht door een grote groep vluchtelingen die ‘vrijheid, vrijheid’ scandeerden en hem huilend om hulp smeekten. Voor drie gezinnen komt nu dus een eind aan de barre leefomstandigheden in Moria, zij kunnen zich opmaken voor een nieuw bestaan in Rome. Zij zijn niet de eerste Syriërs in Vaticaanstad, vorig jaar nam de paus ook al enkele gezinnen op.
Bronnen: Guardian , Volkskrant Foto: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.