Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Participatieverklaring Asscher helpt 'geen donder'

  •  
21-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pechtold300
D66-leider laakt PvdA-plan, voorspelt strijd om arbeidsmigranten door vergrijzing
De participatieverklaring van minister Asscher – die migranten zou wijzen op hun rechten en plichten en op de ‘fundamentele Nederlandse waarden’ – gaat “geen donder” helpen, aldus Alexander Pechtold. De D66-leider zei dat vanochtend in het radioprogramma TROS Kamerbreed.
De participatieverklaring gaat gelden voor migranten van binnen en buiten de Europese Unie, maar zal vooral van toepassing zijn op werknemers uit Bulgarije en Roemenië, die per 1 januari welkom zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Een flink aantal gemeenten voert de verklaring als proef in: Amsterdam, Rotterdam, Westland, Den Bosch, Peel en Maas, Horst aan de Maas, Venray, Doetinchem, Enschede, Zundert, Amersfoort, Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Spijkenisse en Waalwijk.
Volgens Pechtold gaat dat echter niets uithalen. Hij vindt het prima om nieuwkomers ‘wegwijs te maken’, maar zou liever zien dat ze meedoen in de samenleving en Nederlands leren. Volgens Pechtold is Nederland economisch ongelooflijk afhankelijk van werknemers uit andere Europese landen, bijvoorbeeld in de vleesindustrie en de tuinbouw. Hij wijst op de gevolgen van een toenemende vergrijzing en voorspelt dat West-Europese landen straks moeten vechten om de arbeidsmigranten:
Als Duitsland betere regels heeft dan Nederland, dan zouden door ons gezeur aan de verkeerde kant terecht kunnen komen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.