Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Overheid moet stoppen met stigmatiserende 'allochtoon' en 'autochtoon'

  •  
01-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
stop
De overheid wordt door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geadviseerd om per direct de stigmatiserende woorden ‘allochtoon’ en ‘autochtoon’ te schrappen. De onderzoekbureau’s zijn dat zelf ook van plan en wordt dinsdag gepresenteerd in een publicatie.
De presentatie is geschreven door de Raad in Migratie en classificatie: naar een meervoudig migratie-idioom, een zogenoemde WRR-verkenning in het kader van het eindrapport over de grote diversiteit in migratie dat volgend jaar afgerond wordt. Vooral het woord ‘allochtoon’ wordt gekenmerkt als bunkerbegrip dat grote groepen mensen met verschillende kenmerken samensmelt. De WRR schrijft:
(…) Als dat [benoemen] toch nodig is, bijvoorbeeld bij bevolkingsstatistieken, dan spreken we over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond. Ook kinderen van migranten kunnen vallen onder inwoners met een migratieachtergrond.
Het woord ‘allochtoon’ is bedacht door socioloog Hilda Verwey-Jonker en werd – volgens WRR-lid Mark Bovens, hoogleraar bestuurskunde in Utrecht – als een neutraal begrip gebruikt, om de woorden buitenlander of etnische minderheid te vermijden. In de VK zegt hij:
In de publieke sector worden allochtoon en autochtoon steeds minder gebruikt. De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot, dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken. In de top-10 van geboortelanden van immigranten over 2015 staan Polen op 1, Syriërs op 2 en Duitsers op 3. Die hebben onderling weinig gemeenschappelijks, dus in de praktijk heb je er niets aan die allemaal allochtoon te noemen. Wij zijn niet van de taalpolitie. Vaak zijn sociaal-economische factoren veel belangrijker bij criminaliteits- of werkloosheidscijfers, maar soms kan herkomst relevant zijn.
De WRR wil ook van begrippen ‘westers en niet-westers’ af, waar geen touw aan vast te knopen is. Nu blijken Japanners en Indonesiërs westers, en bijvoorbeeld Surinamers en Antillianen niet-westers.
Eerder nam de Tweede Kamer een motie aan van Ahmed Marcouch (PvdA) en Sadet Karabulut (SP), die minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) vroeg om ‘allochtoon’ eens nader te onderzoeken. Lees ook: Kamer wil af van het woord ‘allochtoon’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.