Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ouderenzorg dreigt door ondergrens te zakken'

  •  
02-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
ouderenzorgen300.jpg
Belangenorganisaties schrijven brandbrief aan Van Rijn: 'De fysieke veiligheid van ouderen is in het geding'
De gemeentelijke ondersteuning bij het zelfstandig thuis wonen schiet hopeloos tekort en de problemen met thuishulp hebben met het mogelijke faillissement van thuishulpgigant TSN een dieptepunt bereikt, daarom trekken zowel de belangenorganisaties voor ouderen Unie KBO en ANBO, als tientallen zorgorganisaties vandaag aan de bel. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de zorg die gemeenten sinds januari moeten leveren.
In een brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid geeft Unie KBO ‘een zorgalarm’ af. Directeur Manon Vanderkaa:
De ouderenzorg dreigt door de ondergrens te zakken. Kwetsbare ouderen blijven verstoken van wijkverpleging, hun huis wordt niet meer schoongemaakt. De fysieke veiligheid van ouderen is in het geding.
Dat zou onder meer blijken uit de toename van ouderen in brandwondencentra en bij de eerste hulp. ANBO onderzocht in 80 gemeenten hoe die hun huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en mantelzorgondersteuning nu organiseren. Vooral de slechte informatievoorziening is directeur Liane den Haan een doorn in het oog:
Als je niet weet welke zorg er is en hoe je die kunt aanvragen, wordt passende zorg krijgen moeilijk. Probeer er maar eens achter te komen in jouw gemeente hoe je huishoudelijke hulp kunt aanvragen of wat een onderzoek door de gemeente naar jouw situatie inhoudt. Dat is niet te doen en dat is schandalig.”
Uit het onderzoek van ANBO blijkt daarnaast dat gemeenten nauwelijks bereid zijn tot woningaanpassingen. Driekwart hanteert strenge regels bij de vergoedingen daarvoor, waardoor mensen die slechter ter been worden gedwongen moeten verhuizen. ANBO registreert steeds meer meldingen van mensen die zorg mijden omdat ze het niet meer kunnen betalen. Voor mensen met een laag inkomen zijn er vaak gemeentelijke regelingen voor inkomensondersteuning, maar de groep die daar net boven valt wordt daardoor extra hard getroffen, aldus ANBO tegen de NOS :
De stapeling van kosten zoals het eigen risico en het wegvallen van compensatieregelingen leiden ertoe dat de middeninkomens het zwaar hebben. ANBO heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al meerdere malen aangesproken dat ze gemeenten tot de orde moeten roepen. Uit onze onderzoeken blijkt keer op keer dat er richtlijnen nodig zijn over de zorg die gemeenten moeten leveren, maar de VNG wil er niet aan.” 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.