Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten: reisgegevens opslaan is 'normaal'

  •  
07-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
douane300_01.jpg
'Heleboel landen' doen het, aldus de minister ... 'Om terroristen op te sporen'
De regering wil in de toekomst de reisgegevens van iedereen die Nederland binnenkomt of verlaat opslaan. Die gegevens worden vervolgens bewaard, zodat de inlichtingen en veiligheidsdiensten terroristen mogelijk makkelijker kunnen opsporen. Dat schreef minister Opstelten van Veiligheid en Jusitie en bevestigde Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag tegenover RTL Nieuws.
Update vrijdag 14.00 In “een heleboel landen” worden reisdata al opgeslagen. Dat zegt Minister Opstelten in een toelichting op de brief die hij donderdag aan de Tweede Kamer stuurde:
Ik vraag niet naar het motief, maar wil alleen even de boekingsgegevens weten
Er is geprobeerd om dit op Europees niveau te regelen maar dat duurt Opstelten te lang, zo meldt te NOS. De minister zei dat Nederland wel geld krijgt van de Europese Commissie om het zelf te regelen.
Eerder Het ministerie wil volgens nationaal terrorismebestrijder Schoof beter zicht krijgen op potentiële terroristen. Als voorbeeld noemt hij Nederlanders die momenteel in Syrië strijden. Schoof:
Nu worden u reisgegevens niet opgeslagen. Wat we willen is dat alle reisgegevens worden opgeslagen, daarmee ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten […] Zodat we zicht kunnen krijgen op die kleine groep van potentiële terroristen en verdachte personen of ze Nederland verlaten en de diensten een risico-inschatting kunnen maken.
Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, zal volgens Schoof later deze maand een wetsvoorstel presenteren waarin hij deze registratie regelt. De Nationaal Coördinator benadrukt wel dat de registratie onder ‘hele stringente voorwaarden’ moet plaatsvinden. Hoe de plannen er verder uit gaan zien moet dus nog worden uitgewerkt.
Eerder is bekeken of een dergelijk systeem op Europees niveau te organiseren was, maar dat bleek niet mogelijk. In veertien andere Europese landen zijn er soortgelijke plannen opgezet.
Naar schatting zijn er zo’n honderd Nederlanders in Syrië aan het vechten.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.