Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onduidelijkheid bij agenten over gebruik geweld

  •  
21-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
ANP-politie_pistool_300
Opsteller geweldsinstructie politie hekelt de politietop
Frank Scheffer is oud-politieagent en een van de opstellers van de huidige geweldsinstructie voor politieagenten. Hij verwijt de politieleiding dat die te weinig aandacht besteedt aan het voorlichten van agenten over wanneer die welk geweld mogen gebruiken.
Agenten handelen nu te veel vanuit de gedachte: ik ben van de politie, dús ik mag geweld gebruiken. Maar dat mag geen automatisme zijn. Agenten moeten vooraf weten dat hun werkwijze ertoe kan leiden dat ze strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.
De politie raakte de laatste tijd een aantal maal in opspraak met het gebruik van geweld. In Den Haag stierf Mitch Henriquez door gebrek aan zuurstof door een nekklem, een agent in Kerkrade werd veroordeeld tot twee jaar cel voor het neerschieten van de bijrijder van de man die hij wilde aanhouden en een agent uit Veghel werd veroordeeld tot een boete en het betalen van een schadevergoeding voor het neerschieten van een vluchtende inbreker.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.