Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoeksjournalisten identificeren slachtoffers drone-aanvallen

  •  
22-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
drone_300_02.jpg
Duizenden doden in onzichtbare robot-oorlog
Het Britse Bureau of Investigative Journalism, een onafhankelijke organisatie voor onderzoeksjournalistiek, opent maandag een website waarop de namen worden gepubliceerd van mensen die zijn omgekomen bij drone-aanvallen in onder andere Pakistan en Jemen.
De met crowdfunding gestarte website ‘Naming the Dead’ wordt in het leven geroepen omdat er veel onduidelijkheid is over de hoeveelheid slachtoffers die vallen door de aanvallen die door de VS en Groot-Brittannnië met robots worden uitgevoerd. Volgens de CIA worden er bij de aanvallen louter terroristen gedood. Andere cijfers spreken echter van grote aantallen onschuldige burgers die omkomen in de vaak afgelegen gebieden. In Pakistan zouden bij 373 drone-aanvallen tussen de 2513 en 3595 personen zijn gedood waaronder tussen de 407 en 926 onschuldige burgers. 168 tot 200 van hen waren kinderen.
De website wil de slachtoffers uit de anonimiteit halen en het zo eenvoudiger te maken verklaringen over het gebruik van drones te controleren. De sussende woorden van de VS dat ‘alleen de slechterikken’ worden gedood zijn nu niet te verifiëren omdat er geen enkel zicht is op de slachtoffers. 
5755016315_f22847bb1b_n
The Bureau of Investigative Journalism: Covert Drone War
Video: De Pakistaanse politicus Imran Khan over de verwoestende effecten van drones die niet alleen onschuldige doden veroorzaken maar de jihadisten steunen door de haat tegen de VS te versterken.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.