Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek wijst uit: IMF heeft ernstig gefaald bij redding Griekenland

  •  
29-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
imf
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft grote fouten gemaakt bij de aanpak van de crisis in Griekenland. De eigen onderzoekers vatten de resultaten samen in het auditrapport van Internal Evaluation Office (IEO). De conclusie is dat er te weinig gedegen onderzoek gedaan is en vanuit vooringenomenheid en arrogantie gehandeld is. Het fonds zou de beslissingen te veel door de politiek hebben laten beïnvloeden. Bovendien werden er beslissingen genomen uit angst voor het financiële besmettingsgevaar voor de rest van Europa. Dit terwijl de risico’s niet goed onderzocht waren. “Als het voorkomen van internationale besmetting een zo belangrijke zorg was, dan hadden de kosten hiervan in ieder geval voor een deel bij de internationale gemeenschap moeten worden gelegd”, aldus de IEO-onderzoekers.
In principe wordt er gesteld dat Griekenland en de Griekse burger opgeofferd zijn voor de rest van Europa en het blinde geloof in het Europese project. In een samenvatting van het rapport staat onder andere het volgende:
"Het IMF ondersteunde programma’s in Griekenland en Portugal die een te optimistische groei weergaven. Realistische analyses zouden de fiscale consequenties op de groei en de schuld duidelijker hebben gemaakt. En  kans hebben gegeven voor de autoriteiten om dienovereenkomstig te bereiden. Het zou ook Europese partners overgehaald hebben om meer financiering te overwegen en het imago van het IMF als geloofwaardige en onafhankelijke, technocratische instelling te behouden. Er is geen leer getrokken uit lessen van crises in het verleden. Bijvoorbeeld: het IMF onderschatte de negatieve reactie van de particuliere schuldeisers op een hoog-risico-programma."
Er is geen leer getrokken uit lessen van crises in het verleden. Bijvoorbeeld: het IMF onderschatte de negatieve reactie van de particuliere schuldeisers op een hoog-risico-programma.
Ook werden de onderzoekers tegengewerkt door collega’s door het weghouden van documenten, melden zij. Het IMF zou last hebben van groepsdenken en problemen hebben met transparantie, wordt er geconcludeerd.
"De behandeling van de eurozonecrisis werpt vragen over verantwoording en transparantie op. Het IMF heeft Europa anders behandeld. Het uitvoeren van deze evaluatie bleek moeilijk. Sommige documenten over gevoelige onderwerpen werden buiten de reguliere, gevestigde kanalen voorbereid. Het IEO werd geconfronteerd met een gebrek aan duidelijkheid in de taakomschrijving van wat het zou kunnen of mogen beoordelen; en er was geen duidelijke protocol voor de interacties tussen de IEO en het IMF staff.1 Het IMF heeft geen interne evaluaties met betrekking tot het eurogebied gedaan, conform het verzoek, wat leidde tot gemiste kansen om tijdig ervan te leren."
Het IEO werd geconfronteerd met een gebrek aan duidelijkheid in de taakomschrijving van wat het zou kunnen of mogen beoordelen; en er was geen duidelijke protocol voor de interacties tussen de IEO en het IMF staff.1
Het IMF heeft geen interne evaluaties met betrekking tot het eurogebied gedaan, conform het verzoek, wat leidde tot gemiste kansen om tijdig ervan te leren.
Verder is er ook kritiek over de implementatie van de euro en de risico’s die daarmee gepaard gingen, het Europese bankwezen dat niet zo stabiel was als het IMF deed geloven en het toezicht op die banken en financiële instellingen.
Dit vernietigend rapport is relevant voor de deelname van het fonds aan de derde reddingsoperatie voor Griekenland die tot 2018 loopt. Het IMF heeft tot nu toe geweigerd deel te nemen waardoor landen zoals Duitsland en Nederland dat ook doen. De internationale gemeenschap zou via het IMF acht tot vijftien miljard van de benodigde 86 miljard moeten bijdragen. Het is nog niet bekend wat de gevolgen van dit onderzoek zullen zijn en er is nog niet door prominenten erop gereageerd.
Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem schaarde zich destijds volledig achter het IMF. Hij kreeg een aanvaring met de voormalige minister van Financiën van Griekenland Yanis Varoufakis, die wat er in het rapport geconcludeerd wordt al lang verkondigde. Die laatste eist op Twitter nu het ontslag van Europese directeur Poul Thomson. Ook is er veel kritiek op de internationale leiding van Dominic Strauss-Kahn en Christine Lagarde
Bronnen: Telegraph , FD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.