Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek naar ongeoorloofd mailgebruik minister Kamp

  •  
06-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-07-06-om-17.39.39

© cc-beeld: EU2016 NL

Er komt een onderzoek naar de e-mails van VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken). Dat meldt RTL Nieuws woensdag. Kamp gebruikte zijn privémail ook zakelijk. Uit grondig onderzoek moet nu blijken of hij via zijn Gmail ook staatsgeheime informatie heeft verstuurd.
Het ongeoorloofde mailgebruik van de minister kwam aan het licht toen na een phishing-aanval opeens automatisch mails werden gestuurd vanaf het privéadres van Kamp. Het onderzoek wordt nu uitgevoerd op verzoek van de minister zelf. In een brief aan de Kamer schrijft Kamp:
"Wat betreft de aard van de informatie die op mijn privé e-mailaccount aanwezig was, heb ik niet het beeld dat het staatsgeheim gerubriceerde informatie betrof."
Hoewel het toch niet bepaald een geheim is dat gratis webmaildiensten verre van veilig zijn, schrijft Kamp ook:
"Ik ben mij er onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé e-maildienst minder geschikt was."
Ook zegt de minister dat ‘alleen sommige van de bewindslieden’ géén gebruik maken van hun privémail voor zakelijke doeleinden.
De affaire doet direct denken aan die van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. In het voorjaar van 2015 raakte zij in de problemen toen bleek dat zij als minister van Buitenlandse Zaken haar zakelijke mails vanaf een privéserver verstuurde. Dat leidde uiteindelijk tot een grootschalig FBI-onderzoek. Hoewel het in Amerika pertinent verboden is om overheidsmails vanaf een privéadres te versturen, is dat in Nederland niet per se het geval. Zo’n verbod geldt alleen bij gevoelige informatie. Of dat ook gebeurt is moet blijken uit het onderzoek.
cc-beeld: EU2016 NL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.