Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat wist Opstelten van mogelijke corruptie oud-politiechef Bouman?

  •  
01-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Algemeen overleg over repatrieringsmissie Oekraine

© 2014-07-29 16:46:08 DEN HAAG - (VLNR) Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en korpschef Nationale Politie G

Update 20.00:
Oud-minister Ivo Opstelten (Veiligheid, VVD) is dan weliswaar minister af, maar dat moet geen reden zijn voor de om geen onderzoek te doen naar wat hij wist van het schandaal rond de COR. Hoofdvraag: wat wist Opstelten van de budgetten, die keer op keer werden overschreden. Wat wist de bewindsman van de onnodig dure uitgaven die de politie deed?
Opstelten was uiteindelijk politiek verantwoordelijk. Daarom moet ook onderzoek gedaan worden naar zijn rol. Nine Kooiman (SP): “Het ministerie moet inzicht hebben in de financiën van de politie. Ik wil weten of het ministerie überhaupt is ingelicht over deze affaires.”
Bouman is overigens nog steeds in dienst van de politie. Bij zijn vertrek is afgesproken dat hij nog twee jaar tijdelijke opdrachten blijft uitvoeren voor zo’n 185.000 euro per jaar. Dat is 6.000 euro meer dan een ministerssalaris. Zolang het onderzoek nog loopt, vindt minister Van der Steur dat Bouman gewoon zijn werk kan blijven uitvoeren.
NRC: Tweede Kamer: wat wist Opstelten van geldverspilling politie?
Eerder:
Er komt een groot onafhankelijk onderzoek naar de rol van oud-politiechef Gerard Bouman in het schandaal rond de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie. Volgens NRC zal VVD-minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat woensdag bekendmaken. De minister wil weten of Bouman met de exorbitante uitgaven van de COR steun voor zijn eigen positie binnen de Nationale Politie kocht.
In juni van dit jaar werd al bekend dat de COR tienduizenden euro’s van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro uitgaf aan feestjes, reizen en aan het inhuren van communicatieadviseurs. Momenteel wordt onderzocht of oud-voorzitter van de COR Frank Giltay zich daarbij schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten. Vorige maand deed de huidige korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom officieel aangifte.
Volgens Jan Struijs, de voorzitter van de grootste politievakbond NPB, is uit de bekend geworden gegevens nu op zijn minst de verdenking ontstaan ‘dat de besluitvorming over de reorganisatie van de politie is besmet.’ Struijs zegt nu ook te willen weten hoe het kan dat ‘dat de top van politie en justitie instemden met de inrichtingsplannen van de Nationale Politie terwijl externe deskundigen, de vakbonden en ook de COR waarschuwden dat de reorganisatie niet goed ging.’
Het vermoeden bestaat nu dat de absurd hoge uitgaven van de COR mede bedoeld waren om steun te kopen voor Bouman. Een bron rond het onderzoek laat weten dat Giltay met geld smeet en ‘Bouman was daarvan op de hoogte maar deed niets.’
Door nu een eigen onderzoek te starten zou de VVD hopen een parlementair onderzoek naar de toch al fel bekritiseerde politiereorganisatie te voorkomen. Volgens NRC heeft SP-Kamerlid Nine Kooiman vragen gesteld over in hoeverre het inrichtingsplan van de Nationale Politie ten onrechte is goedgekeurd door de COR en welke deals er nog meer hebben plaatsgevonden. Ook wil de SP weten in hoeverre de minister hiervan zelf op de hoogte was.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.