Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek IS-sympathieën Turks-Nederlandse jongeren was broddelwerk

  •  
30-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
asscher300_1.jpeg
Formulering van vragen totaal verkeerd en gegoochel met begrippen 'jihadisme' en 'kalifaat'
Het Motivaction-onderzoek naar IS-sympathieën onder Turks-Nederlandse jongeren in Nederland, vertoonde serieuze tekortkomingen. Dat concludeert minister Asscher nadat hij onderzoeksbureau Labyrinth vroeg om onderzoek te doen naar hoe het Motivaction-onderzoek tot stand is gekomen. Dat schrijft Asscher aan de Tweede Kamer.
De formulering van vragen zou niet eenduidig zijn geweest en er zou onduidelijkheid bestaan over termen als ‘jihadisme’ en ‘kalifaat’
Minister Asscher:
Ik vind het betreurenswaardig dat Turks-Nederlandse jongeren hierdoor gekwetst zijn. Dit laat het belang zien van goed onderzoek, ik heb het SCP daarom gevraagd om onderzoek te doen naar de opvattingen van Nederlandse jongeren met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Als we de resultaten hiervan hebben, kunnen we op basis van feiten en op een constructieve manier hierover met elkaar in gesprek
In een reactie aan Joop laat Labyrinth-eigenaar Nathan Rozema weten:
Het is betreurenswaardig dat er zoveel aandacht gegaan is naar een onderzoek waarvan de vragenlijst niet valide is en wat geheel ten onrechte heeft bijgedragen aan nog meer negatieve beeldvorming richting moslims in Nederland. In ons onderzoek hebben we op basis van de input van onafhankelijke wetenschappers  van de VU, CBS, Erasmus,UvA, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit en het SCP  en vervolgens een praktijktoets moeten concluderen dat de vragenlijst niet valide is. Een onderzoek staat of valt bij de kwaliteit van de vragenlijst, deze liet sterk te wensen over. Daarom zijn de resultaten niet betrouwbaar en zijn deze niet generaliseerbaar. 
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.