Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS door het stof om onterecht jubelverslag over Geert Wilders

  •  
20-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-02-20 om 11.37.54
Zaterdag trapte Geert Wilders zijn verkiezingscampagne af in Spijkenisse, maar behalve hordes journalisten kwam daar nauwelijks iemand op af. Dat zag iedereen, ook Wilders zelf die vond dat de verhouding journalisten – publiek best omgekeerd had mogen zijn. Of nou ja, iedereen… de NOS zag wél een enorme opkomst en was dolenthousiast over de succesvolle campagnestart. Maandag krabbelde de NOS toch maar terug, maar zag nog steeds veel meer aanwezigen dan wie dan ook.
De berichtgeving was onder meer afkomstig van NOS-journaallezer Jeroen Overbeek en verslaggever Michiel Breedveld, dezelfde journalist die er vorig jaar in een exclusief interview met Geert Wilders geen kritische vraag uit wist te persen. De NOS opende zaterdagavond het journaal met een item van ruim zes minuten. Aandacht die geen enkele andere partij krijgt bij een flyeractie ergens in het land. En hoewel vrijwel alle aanwezige Nederlandse journalisten spraken van tachtig tot honderd aanwezigen (waaronder ook tegendemonstranten), en de BBC zelfs sprak van dertig. En waar – vooral in de buitenlandse media – er schande over werd gesproken dat Wilders het had over ‘Marokkaans tuig’ dat de straten onveilig zou maken, had de NOS het over ‘een ongekende opkomst’ en ‘vele fans’: ‘Een ongelooflijke mensenmassa is hier op afgekomen.’
Ter vergelijking: diezelfde dag kwamen op het Malieveld minimaal zesduizend – en volgens sommige berichten zelfs tienduizend – mensen af op een grote zorgmanifestatie georganiseerd door onder andere SP, GroenLinks en PvdA. Volgens de NOS ging het daar echter om ‘een paar’ duizend mensen en dat was niet belangrijk genoeg om al te veel woorden aan vuil te maken. Verderop in het journaal kreeg de zorgmanifestatie een krappe anderhalve minuut aandacht.
Op sociale media is verbolgen gereageerd op de onbegrijpelijke berichtgeving van de NOS en ook de Volkskrant ging er een dag later met gestrekt been in :
‘Wat er zaterdagavond gebeurde op het NOS Journaal is schadelijk en kwalijk. Schadelijk omdat in een tijd dat de media zo onder een vergrootglas liggen en van alle kanten onder vuur worden genomen, juist een onafhankelijk, groot journalistiek instituut als de NOS zo’n grote flater slaat – ongeacht of die nou het gevolg is van een journalistieke fout of van de angst te worden verweten niet genoeg aandacht te besteden aan de PVV.
Kwalijk omdat de 1,8 miljoen mensen die naar het journaal keken voor de gek zijn gehouden. Anders dan zijn voorbeeld Trump hoefde Wilders zich niet in te spannen om zijn alternatieve feiten bij een groot publiek aan de man te brengen; dat deed de NOS al.’
Maandag besloot de NOS toch maar terug te krabbelen. In een commentaar op de eigen herstelpagina staat nu te lezen:
‘Vele reacties op onze berichtgeving over Wilders in Spijkenisse, afgelopen zaterdag. Ook vanmorgen nog. En iedereen die zich erover verbaast dat wij meldden dat er een ongekende belangstelling was, heeft natuurlijk gelijk. Want in feite was het niet veel meer dan een lijsttrekker op campagne, maar wel omringd door vele tientallen of misschien een paar honderd aanhangers en vooral door een ongekende hoeveelheid pers, uit binnen- en opvallend veel uit het buitenland. Met als gevolg heel veel geduw en getrek, mede door alle veiligheidsmaatregelen rond Wilders. Alles bij elkaar nog hectischer dan veel bijeenkomsten rond Wilders in het verleden. Dat hebben we geprobeerd te omschrijven, maar daar hadden we dus andere woorden voor moeten kiezen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.