Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NOS moet politici dwingen tot klimaatdebat

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
US-CALIFORNIA-S-

© 2009-04-16 17:37:00 BUTTONWILLOW, CA - APRIL 16: A sign on a farm trailer reading "Food grows where water flows," hangs over dry, cracked mud at the edge of a farm April 16, 2009 near Buttonw

Klimaat speelt totaal geen rol in de verkiezingen. In de gehouden debatten komt het onderwerp nagenoeg niet aan de orde. Wellicht omdat het een ingewikkeld thema is, dat zich niet in hapklare blokken aan de kiezer laat uitleggen, al is de opwarming van de Aarde zo’n beetje het grootste probleem van de 21e eeuw. Daarom alleen al is het des te belangrijker dat het onderwerp aan bod komt en dat de politici duidelijk maken wat ze willen met het klimaat – van Gronings gas tot aan het naleven van het klimaatakkoord van Parijs -.
In het klimaatakkoord van Parijs sprak de Nederlandse overheid weliswaar haar steun uit voor de nieuwe 1,5-graden-ambitie, maar de overheid heeft sindsdien geen beleid geformuleerd dat in lijn ligt met deze ambitie. Interessant is dan ook: hoe zijn de partijen van plan het Parijs-akkoord na te leven? In de debatten hoor je er niets over.
Het onderwerp zal ook in het NOS-slotdebat aanstaande dinsdag niet behandeld worden. In geen van de door de partijen ingediende stellingen komt het ter sprake, al wil de ChristenUnie het wel over Groningen hebben. Als het aan Dolf de Mol en Liset Meddens van Fossielvrij Nederland ligt, komt daar nu snel verandering in. Op  Facebook  en Twitter zijn zij met de hashtag #KiesKlimaat een campagne gestart om het klimaat onderwerp te maken van het slotdebat. Ook hebben een petitie gelanceerd om het klimaat op de agenda van het slotdebat te krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.