Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe ZZP-wet toch niet doordacht genoeg, kabinet schort hem op

  •  
18-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
224 keer bekeken
  •  
Wiebes reageert op onrust wet DBA

© 2016-11-18 16:20:49 DEN HAAG - Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien reageert op de grote onrust over de toepassing van de wet Deregulering beoordeling arbeidsovereenkomst (DBA). ANP BAR

Staatssecretaris Wiebes (Financiën) had een plan: het hele ZZP-systeem met VAR-formulieren moest op de schop. De werkrelatie tussen zelfstandig personeel en hun opdrachtgevers moest beter gecontroleerd worden. Het doel van de Wet Deregulering Arbeidsrelaties (DBA) was schijnzelfstandigheid tegen gaan, maar had als resultaat dat freelancers niet meer werden ingehuurd, omdat naleving van de wet te ingewikkeld was.
De Belastingdienst gaat tot ten minste 1 januari 2018 niet meer controleren of de zelfstandige die een opdracht uitvoert feitelijk een vast dienstverband heeft. Op 1 januari is er een nieuw kabinet, dat wellicht met andere regels voor de werkrelatie tussen zelfstandig personeel en hun opdrachtgevers komt. Daar waar voorheen zzp’ers zelf verantwoordelijk en aansprakelijk waren voor de arbeidsrelatie, wordt met de nieuwe constructie de werkgever verantwoordelijk. De Volkskrant schrijft daarover:
"Het gevolg van de wet DBA was dat de opdrachtgevers van zelfstandigen kopschuw werden. Ze vreesden boetes omdat ze al dan niet per ongeluk toch een relatie met een zzp’er waren aangegaan die de Belastingdienst als ‘vast’ zou aanmerken. Het gevolg is dat steeds minder zzp’ers in de arm werden genomen."
Minister Asscher van Sociale Zaken:
"Waar het ons om ging is het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Daar is iedereen het mee eens. Maar het is niet onze bedoeling om ondernemers te beknotten."
Nederland telt circa 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.