Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Netanyahu was niet uitgenodigd voor de mars in Parijs

  •  
12-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
abbas_netanyahu.jpg
Israëlische premier kwam toch naar Parijs ondanks verzoek premier Hollande
De Franse premier François Hollande heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd niet daar de solidariteitsmars in Parijs te komen, zondag. Hij zou bang zijn geweest dat hij de aandacht teveel naar het Palestijns-Israëlisch conflict zou toetrekken.
NOS schrijft dat volgens het Israëlische tv-station Channel 2 een Franse veiligheidsadviseur van Hollande van tevoren nadrukkelijk zou hebben verzocht niet naar Frankrijk af te reizen. De Israëlische zender zegt dat te hebben van een diplomatieke bron die bij de organisatie betrokken was.
In eerste instantie leek het erop dat hij aan de Franse oproep gehoor zou geven en niet zou komen omdat zijn veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Maar toen twee ministers uit het demissionaire kabinet van Israël lieten weten naar Parijs te willen gaan, besloot Netanyahu alsnog te komen. Daarop moest Frankrijk ook Abbas wel uitnodigen. Die zou eerst niet komen wegens slecht weer, maar ook hij kwam uiteindelijk.
Volgens het nieuws van Channel 2, zou de Franse veiligheidsadviseur Audibert die het verzoek had geuit namens Hollande woedend zijn geworden en tegen zijn Israëlische collega Cohen hebben gezegd dat dit gevolgen zou hebben voor de relaties tussen Frankrijk en Israël.
Na de demonstratie, woonden zowel Hollande als Netanyahu een ceremonie bij voor de slachtoffers van het geweld in Parijs de afgelopen dagen in een Grote Synagoge. Ze werden onder luid applaus ontvangen, maar toen Netanyahu een toespraak hield, verliet Hollande de zaal.
In Israël zijn verkiezingen in aantocht. Volgens de Israëlische media zou Netanyahu daarom hebben besloten niet thuis te blijven.
Hoewel Frankrijk en Israël goede diplomatieke betrekkingen onderhouden, heeft Frankrijk ook kritiek op Israël vanwege het Palestina conflict. Frankrijk wil dat het bloedvergieten daar stopt. Begin december stemde het Franse parlement nog voor erkenning van Palestina als staat.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.