Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechtbanken delen makkelijk, ook onterecht, voorlopige hechtenissen uit

  •  
27-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
8726575322_354f631c68_z
In Nederland worden verdachten te vaak opgesloten zonder veroordeling, in een zogenaamd voorarrest. Dat kan een dag, een week maar ook een jaar duren. Omdat een verdachte onschuldig is tot het tegendeel bewezen is, moet de afweging van zo’n voorarrest zeer zorgvuldig gebeuren. Uit een nieuw rapport van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat dat in Nederland niet het geval is: opsluitingen worden structureel onvoldoende gemotiveerd door de rechtbanken. Sterker nog: Nederland staat in de toptien als het gaat om het opleggen van voorarrest. Van alle verdachten wordt bijna 40 procent in voorlopige hechtenis genomen.
Het College voor de Rechten van de Mens bekeek 300 zaakdossiers, die aangebracht zijn bij vier rechtbanken en twee gerechtshoven. Bij vier van de zes worden de beslissingen om iemand in hechtenis te plaatsen structureel onvoldoende gemotiveerd, schrijft het College nu. Bij één van de rechtbanken gebruikte men zelfs een standaard kruisjesformulier dat in vrijwel alle gevallen werd gebruikt. Ruimte om per verdachte een al dan niet in hechtenis plaatsing te motiveren, was er niet.
NRC Handelsblad sprak met een Rotterdammer die een jaar lang in voorarrest zat. Zonder veroordeling en bovendien onschuldig. De eerste drie maanden zat de jongen zelfs in beperking, afgesloten van de buitenwereld en van medegedetineerden. De rechtbank verlengde tot drie keer zijn voorlopige hechtenis. De Rotterdammer werd aangehouden voor in totaal 21 zaken van afpersing, diefstal met geweld en ontvoering, nogal zware feiten. Agenten hadden hem herkend van een foto in het dossier die was gemaakt bij een overval. Dat in combinatie met zijn verleden – de Rotterdammer had al een strafblad – moet hebben geleid tot de voorlopige hechtenis. “Pas bij nader onderzoek bleek dat die fotoherkenning op een onjuiste manier was uitgevoerd en ook niet goed was geverbaliseerd. Toen de rechters zelf de foto bekeken herkenden ze A. niet. Mede op grond daarvan is hij vrijgesproken”, schrijft NRC. Toen was hij wel al een jaar verder.
cc-foto: Gerard Stolk
 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.