Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Nederlandse banken duwden Griekenland dieper in crisis'

  •  
03-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
greece_300_01.jpg
Spaanse krant El Pais doet schokkende onthulling over Nederlandse, Duitse en Franse banken 
Nederlandse, Duitse en Franse banken zijn afspraken die in mei 2010 in IMF-verband werden gemaakt met Griekenland, niet nagekomen. Ze beloofden de noodlijdende Griekse banken niet te laten vallen maar deden in de praktijk het tegenovergestelde. Dat maakte crisis nog erger dan deze al was.
Toen Griekenland in 2010 om miljarden verlegen zat, waren niet-Europese landen binnen het IMF bevreesd dat steun vooral naar de kassen van Noordeuropese banken zouden stromen, in plaats van naar de Griekse instellingen. De Noordeuropese banken bezwoeren daarom dat ze hun schuldpapieren zouden behouden, zo blijkt uit een geheim document waar de Spaanse krant El Pais de hand op wist te leggen. NRC schrijft er over :
4644831425_5fd952be49_m
Echter, het tegenovergestelde gebeurde. In de volgende twee jaar ontdeden banken zich massaal van Griekse obligaties, Nederlandse banken voorop: driekwart van het schuldpapier werd van de hand gedaan.  Franse banken verminderden hun posities met 50 procent, Duitse met 40, zo blijkt uit cijfers van de in Bazel gevestigde Bank for International Settlements (BIS), de zogenoemde Centrale Bank der Centrale banken. Begin 2010 zaten de banken uit de drie landen voor 122 miljard euro in Griekenland. Begin 2012 was dat nog maar de helft.
Op basis van de toezegging schoot het IMF Griekenland te hulp met 30 miljard euro. Dat geld lijkt dus vooral ten goede te zijn gekomen aan de Noordeuropese banken.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.