Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands verzekeringsgeld betaalde voor bommen op burgers

  •  
03-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
clusterbom_300.jpg
Amnesty: Verzekeringsgroepen investeren in producenten van clusterbommen die zijn ingezet tegen burgerbevolking
Nederlandse verzekeraars hebben aandelen en obligaties in vier Amerikaanse fabrikanten van cluster- en andere soorten bommen. Volgens Amnesty International is deze munitie recent gebruikt bij luchtaanvallen op burgerdoelen in Jemen, waarbij veel burgerslachtoffers zijn gevallen. Dat meldt Nieuwsuur dinsdag.
Het gaat om zes verzekeringsgroepen : Aegon, Allianz, APG, Legal & General, Delta Lloyd en Generali. De eerste vier investeren flink in aandelen en obligaties van wapenfabrikanten, de laatste twee investeren een relatief klein bedrag in wapenproducent Lockheed Martin. 
Amnesty deed in juni en juli van dit jaar onderzoek in het Noorden van Jemen. Daarover schrijven ze in een rapport: ‘Bij de onderzochte aanvallen op verschillende dorpjes in de regio Sa’da kwamen ten minste 71 burgers om het leven, onder wie een groot aantal kinderen. Amnesty vond geen bewijs voor de aanwezigheid van militaire doelen. Deze aanvallen zijn onwettig omdat zij civiele objecten (woningen) tot doel hadden of geen onderscheid maakten tussen burger-en militaire objecten.’
Verzekeraar Aegon heeft inmiddels een persbericht uitgegeven. Daarin staat: ‘Aegon wil niets met clustermunitie te maken hebben. Dit is enkele jaren geleden vastgelegd in beleid dat geldt voor zowel Aegon Nederland als Aegon Group.’ De verzekeraar ontkent in een ander bedrijf dan Lockheed Martin te investeren, maar zegt wel voor een aantal klanten een belegging in General Dynamics – producent van onder andere MK-bommen, te beheren. Ook zegt Aegon te gaan informeren bij Lockheed Martin en bereid te zijn de investering te ‘heroverwegen’ als het gesprek niet bevredigend resultaat leidt.
Het Verbond van Verzekeraars vindt dat Amnesty te hoog van de toren blaast. Volgens hen gaat het om verzekeraars waarbij de moederbedrijven in het buitenland gevestigd zijn waar ander beleid geldt. Woordvoerder Rudi Buis zegt daarover: ‘Daar waar het gaat om rechtstreeks investeren in bij voorbeeld clusterbommen wijzen we dat uiteraard af, sterker, dat mogen Nederlandse verzekeraars niet. Maar ergens in de keten houdt het op. Gechargeerd gezegd: je kunt toch moeilijk stellen dat je niet meer in Shell mag investeren omdat het bedrijf kerosine maakt waarmee vliegtuigen vliegen, die ook een bom kunnen afgooien.’ 
In juni meldde de Volkskrant al dat acht van de tien grote verzekeraars samen zo’n 7 miljard euro uit hadden staan bij bedrijven die onder meer tanks, bommen en kruisraketten leveren aan landen die het niet zo nauw nemen met mensenrechten.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.