Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlands anti-terrorisme beleid is op orde (vergeleken bij andere Europese landen)

  •  
01-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-04-01 om 15.28.04
Nederland heeft een goed beleid waar het gaat om de aanpak van potentiële terroristen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme dat het anti-terrorisme beleid van verschillende Europese landen vergeleek. Volgens onderzoeker Bibi van Genkel heeft Nederland een ‘alomvattend beleid’.
Van Ginkel vindt dat Nederland het probleem op alle fronten goed aanpakt, van de preventie tot en met de straffen. Ook wordt er op regionaal niveau actie ondernomen. Dat is volgens de onderzoeker belangrijk omdat je zo op wijkniveau in de gaten kunt houden wat er speelt.
Lang niet alle landen hebben hun beleid op orde, blijkt uit het rapport. Zo heeft een land als Italië amper beleid ter voorkoming van terrorisme.
In het rapport staan ook cijfers over het aantal jihadisten dat naar Syrië en Irak is vertrokken om voor IS te vechten. Dat zijn er in totaal 4.294. Uit Frankrijk vertrokken de meeste jihadisten, te weten 900. Uit Nederland vertrokken er 220 waarvan er veertig terugkwamen.
Wat opvalt uit de analyse is volgens Van Ginkel dat het aantal bekeerlingen steeds jonger wordt en toeneemt onder de minderjarigen die minder gelovig zijn.
In de Tweede Kamer wordt nu gesproken over het preventief oppakken van Syriëgangers die naar Nederland terugkeren, maar volgens Van Ginkel is dat geen goed idee, omdat deze mensen niet per definitie een risico voor de samenleving vormen.
Van Ginkel vertelt aan de NOS :
"We zien dat veel landen nog niet werken aan reïntegratieprogramma’s, terwijl dat heel belangrijk is. Al is het maar omdat we bij de aanslagen in Brussel en Parijs zagen dat er jongens bij waren met een crimineel verleden. Als die de juiste begeleiding hadden gehad, hadden ze deze keuzes misschien niet gemaakt."
Geschiedenis van aanslagen geanalyseerd Sinds de aanslagen in België wordt regelmatig gezegd dat nu niets meer hetzelfde is. Maar is dat wel zo? De Volkskrant zette vorige week de statistieken van de afgelopen decennia op een rij. Daaruit blijkt duidelijk dat terroristisch geweld van alle tijden is. Sterker: in de jaren zeventig en tachtig was het heel gewoon. Denk aan de aanslagen van de IRA waarbij vele honderden doden vielen. Of aan de aanslagen van de RAF die het op politici, bankiers en industriëlen hadden gemunt. En de Baskische terreurbeweging ETA pleegde aanslagen waar bijna duizend mensen het leven bij lieten, onder ook wie de Spaanse toenmalige premier Carrero Blanco.
De afgelopen jaren is het aantal doden als gevolg van terroristische aanslagen enorm afgenomen.
Toch zijn er volgens deskundigen in het artikel van de Volkskrant wel verschillen tussen toen en nu. De netwerken van toen waren kleiner dan het netwerk van IS nu. Daarnaast, schrijft de krant, is de West-Europese samenleving nu zwakker dan in de jaren zeventig, ‘toen de grote volkspartijen nog stevig in het zadel zaten en het vertrouwen in de staat groter was.’
Lees de analyse van de Volkskrant hier. Bekijk het rapport van het Internationaal Centrum voor Contra-Terrorisme hie r.
 

Meer over:

nieuws, terrorisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.