Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland blijft spil in belastingontwijking door multinationals

  •  
07-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7293175652_143d9eb00d_b
Het kabinet herhaalt keer op keer dat het belastingontwijking door multinationals wil aanpakken. Sterker nog: er komt zelfs een parlementaire enquête naar belastingontwijking door internationale bedrijven. Dankzij de Panama Papers is bekend geworden dat bedrijven als Ikea, Apple en Starbucks via Nederland miljarden weten te besparen door belastingdeals via Nederland.
In een nieuw Europees rapport, waar de Nederlandse onderzoeksstichting SOMO aan heeft meegewerkt, staat dat Nederland nog steeds zeer belangrijk is voor de belastingontwijking van multinationals in Europa. Vorig jaar sloot Nederland maar liefst 236 deals. Alleen in België en Luxemburg werden meer afspraken gemaakt, van de in totaal 1444 geheime deals die achterhaald zijn.
Jasper van Teffelen van Somo:
"Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de Europese Unie, onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om zijn rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken."
cc-foto: Adam Chandler

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.