Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland in beroep tegen vonnis groepsverkrachting door KNIL-militairen

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Militaire_kolonne_tijdens_de_eerste_politionele_actie_TMnr_10029135
De Nederlandse Staat heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak dat Nederland aansprakelijk is voor de verkrachting van een vrouw door vijf militairen in het voormalig Nederlands-Indië in 1949. De rechtbank in Den Haag wees de inmiddels hoogbejaarde vrouw in januari een schadevergoeding van 7500 euro toe. Het ministerie van Defensie ontkent niet dat de militairen schuldig zijn en is bereid de schadevergoeding te betalen, maar vreest ‘verstrekkende gevolgen voor andere zaken waarin door de Staat een beroep op verjaring wordt gedaan’.
Niet eerder sprak een rechter zich uit over de aansprakelijkheid van Nederland voor oorlogsmisdaden anders dan executies. De rechtbank acht bewezen dat de vrouw door meerdere militairen is verkracht onder bedreiging van een vuurwapen. De groepsverkrachting vond plaats tijdens een zuiveringsactie in het christelijke dorp Peniwen op Java. Naast het verkrachten van meerder vrouwen schoten KNIL-militairen op 19 en 20 februari 1949 verschillende mensen dood, onder wie drie verplegers van het Rode Kruis en twee patiënten van het lokale ziekenhuis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.