Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terrorist en nazi Thomas Mair schuldig bevonden aan moord politica Jo Cox

  •  
23-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
ANP-48589604
De 53-jarige Thomas Mair is woensdag schuldig bevonden aan de schokkende moord op politica Jo Cox. Mair krijgt levenslang. De Labour-parlementariër werd in juni door Mair doodgestoken en geschoten, in aanloop naar het Brexit-referendum, terwijl Mair dingen riep als ‘dit is voor Groot-Brittannië’, ‘hou Groot-Brittannië onafhankelijk’ en ‘Groot-Brittannië Eerst’. Gedurende de zevendaagse rechtszaak deed Mair geen enkele moeite om zichzelf te verdedigen. De moord op Cox was volgens Mair politiek gemotiveerd. Dat definieert de moord als terroristisch. Toch is hij niet vervolgd voor het plegen van een terroristische daad, maar voor moord.
Mair had een opmerkelijke liefde voor nazisme. In 1984 begon hij al met het opkopen van nazi memorabilia. In zijn woning werd onder meer en swastika aangetroffen op een nazi-adelaar: hét symbool van Hitlers Derde Rijk. Maar ook nazi-literatuur, waaronder een boek met als titel “SS Rassentheorie en partnerkeuze richtlijnen”. De Southern Poverty Law Centre, een Amerikaans anti-fascistische organisatie, publiceerde eerder documenten waaruit blijkt dat Mair boeken heeft besteld over geïmproviseerde munitie en explosieven. Hij deed dat bij de neo-nazi uitgeverij National Alliance. In zijn huis troffen onderzoekers ook een krantenknipsel aan over de schietpartij van Anders Breivik, en een dossier over Jo Cox waarin hij artikelen verzamelde over het Britse parlementslid.
Ter herinnering aan Jo Cox, haar Maiden Speech waarin de politica zich op een positieve, inclusieve en verenigende wijze uitsprak:

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.