Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Naar droevige muziek luisteren geeft goed gevoel

  •  
06-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
keaton_300.jpg
Tranentrekkers doen je denken aan betere tijden, ontdekken wetenschappers
Het wordt de muzikale paradox genoemd: van luisteren naar zeer droevige muziek knap je juist op. Daarmee komt het begrip ‘depri-nummer’ wellicht op de helling te staan.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Berlijn deden een online onderzoek onder meer dan 650 luisteraars. Nou zijn online onderzoeken op zichzelf vaak om droevig van te worden – omdat ze meestal nergens op slaan en niets zeggen – maar deze stemde toch optimistisch. De wetenschappers ontdekten dat droevige liedjes die luisteraar meer controle geven over hun gevoelens, dat ze de verbeelding stimuleren en empathie losmaken. Dat maakt dat de luisteraar zich beter gaat voelen.
Het zou zo maar kunnen dat de wetenschappers met hun gegraaf het principe van troost hebben ontdekt. En dat muziek die kan bieden. Probeer het eens uit met behulp van bovenstaand nummer van Keaton, de timide zanger die niet alleen prachtige liedjes zingt maar ons ook het gelukzalige gevoel geeft dat het altijd nog erger kan.
Van welk droevige nummer voel jij je het gelukkigst? Laat het weten in een reactie.

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.