Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ministerie maakte geheime afspraak met Shell om gaswinning Groningen hoog te houden, Kamer wist van niets

  •  
13-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
gaswinning

© 2015-02-16 15:43:58 Stedum - Helma Mulder haar huis in Stedum.Het huis is beschadigt door de aardbevingen die komen door het boren naar aardgas. Zelfs bussen met ramptoeristen stoppen voor hu

De oliemaatschappijen Shell en Exxon hebben in 2005 geheime afspraken gemaakt met een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken. Zij hebben afgesproken om tot 2020 op een hoog productieniveau aan gaswinning te doen. Dat blijkt uit WOB-stukken die door de NOS zijn opgevraagd. De Tweede Kamer was niet op de hoogte van de overeenkomst.
De gaswinning in Groningen zorgt al jarenlang voor discussie, en nog steeds. De productie van de oliemaatschappijen, zorgt voor aardbevingen en maakt het onveilig voor de omgeving en bewoners. De Raad van State oordeelde, na onderzoek , dat de winning beperkt moet worden tot maximaal 27 miljard kuub. Dat zal lastig blijken waar te maken, nu bekend is dat er sinds 2005 al afspraken zijn gemaakt voor een verhoogd productieproces.
In de WOB-stukken schrijft de directeur-generaal van energie over de overeenkomst met de oliebedrijven.
"Er is overeenstemming over een lange termijn productiefilosofie voor Groningen. Die gaat ervan uit dat Groningen op het voor de komende tien jaar vastgestelde niveau zal produceren, tot het moment waarop (na 2020) het veld op natuurlijk wijze in decline (vermindering) zal komen."
De Tweede Kamer is nooit geïnformeerd over deze afspraak, alleen over die tussen 2006-2016. In 2010 schrijft een ambtenaar zelfs in een memo dat de Kamer niet op de hoogte is van de afspraken die zijn gemaakt op lange termijn, en dat die overeenkomst ‘de beleidsruimte van de minister kan beperken’.
Henk Kamp (VVD) trad in 2012 aan als minister van Economische Zaken en stelde dat  de macht van Shell en Exxon niet bestaande was.
"Die is er totaal niet. Er is geen invloed geweest van de oliemaatschappijen op de besluitvorming inzake Groningen, op geen enkel moment, zolang ik hier zit. Ik zeg niet dat het daarvoor niet anders was. Daar was ik gewoon niet bi"
Shell en Exxon trachtten tien jaar lang de gaswinningproductie omhoog te krijgen. Dat leverde maatschappelijke en politieke discussies op met tegenstanders en het ministerie. Uit de stukken blijkt dat die laatste niet blij was met de houding van de oliebedrijven maar weinig weerstand bood. Ambtenaren gingen van een eis van maximaal 375 kuub winning – na bestookt te worden met brieven en documenten – al snel overstag naar 425 miljard kuub.
De NOS heeft de WOB-documenten opgevraagd in 2013 om te onderzoeken waarom er in dat jaar zoveel gas is gewonnen, de hoogste productie in dertig jaar. Ook verzocht het Staatstoezicht op de Mijnen toentertijd om vermindering vanwege de aardbevingen die ontstonden en bewoners in onveiligheid brachten.
In het boek De gaskolonie – geschreven door NOS-redacteuren Reinalda Start en Heleen Ekker, en oud-NOS-verslaggever Margriet Brandsma – staat meer informatie over de zaak en de schandalen eromheen. Het boek wordt vanmiddag in Groningen gepresenteerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.