Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Minister Plasterk 'slachtoffer' van spookhuisgenoot

  •  
11-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teun
Om aan te tonen hoe kinderlijk eenvoudig het is om adresfraude te plegen heeft Teun van de Keuken, presentator van het KRO/NCRV-programma De Monitor , zich laten inschrijven op het woonadres van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De minister is verantwoordelijk voor de Basisregistratie Personen (BRP), het registratiesysteem van gemeenten, waarin de woonadressen van burgers worden bijgehouden. Van de Keuken stond binnen 5 werkdagen ingeschreven op het adres van de minister, zonder dat hij daarvoor bewijsstukken, zoals een huurcontract aan hoefde te leveren.
Het programma onderzoekt tips van bewoners die in de problemen kwamen door verkeerde en/of illegale inschrijvingen op hun woonadres door onbekenden, ook wel spookbewoners genoemd. Hoewel gemeenten wettelijke verplicht zijn om te controleren of de gegevens in de BRP kloppen, verschilt de wijze van controleren per gemeente. Omdat andere overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst, vertrouwen op de de gegevens in het BRP kan een foute of frauduleuse registratie grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld doordat de Belastingdienst burgers koppelt aan de spookbewoners en hun inkomens bij elkaar optelt, waardoor daadwerkelijke bewoners toeslagen mislopen. Ook schept een valse inschrijving in de BRP mogelijkheden voor financiële fraude en identiteitsfraude.
Volgens minister Plasterk dient de Basisregistratie Personen kloppend te zijn en ‘voor 97 procent van de adresgegevens is dat ook zo’. De overige 3 procent zou volgens de minister bestaan ‘uit mensen die aan het verhuizen zijn en een klein percentage van mensen die fraude willen plegen door foutieve inschrijving’. Het ministerie zegt jaarlijks 13 miljoen euro te investeren in de fraude-aanpak.
De gemeente Amsterdam stelt dat het beleid is om zo min mogelijk belemmeringen op te werpen om je in te schrijven op een adres:
"De persoon die zich inschreef heeft online verklaard in het bezit te zijn van een huurcontract en er was geen directe aanleiding om dat huurcontract op te vragen."
Cc-foto: screenshot De Monitor

Meer over:

politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.