Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Turkse ambassadeur op het matje voor doorspelen namen Gülen-sympathisanten

  •  
14-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15764261144_69e1772cca_z
Moskeekoepel Diyanet zou namen hebben doorgespeeld van Nederlandse Gülensympathisanten aan de Turkse autoriteiten. Dat meldt de krant van Wakker Nederland woensdag. In een eerdere functie bij de Turkse ambassade in Nederland zou voorzitter Yusuf Acar namen hebben doorgespeeld. Koenders spreekt van ‘zorgwekkende berichten’ en eist opheldering. ‘Wij vinden dit onaanvaardbaar’, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
De mislukte staatsgreep in Turkije afgelopen juli was volgens de Turkse autoriteiten het werk van de Turkse geestelijke leider Fethullah Gülen. Ook vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, meent dat er steeds meer indicaties zijn dat de Gülenbeweging betrokken is bij de mislukte coup. Sindsdien zijn er ook spanningen in ons land tussen aanhangers van de Turkse president Recep Erdogan, en aanhangers van Gülen.
Diyanet zou onder meer het CDA hebben gebrandmerkt als Gülenbolwerk. CDA-fractievoorzitter Buma eist nu dat Yusuf Acar het land wordt uitgezet.
De Turkse ambassade en Diyanet ontkenden eerder dat dit soort inlichtingen doorgespeeld zouden zijn aan Ankara.

Meer over:

politiek, turkije, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.