Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Merkel geeft samen met Japan Trump het nakijken

  •  
20-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32576907430_42b9d5c144_z
Angela Merkel trekt deze week haar eigen plan, na een veelbesproken ontmoeting te hebben gehad met de Amerikaanse president Trump. Samen met Shinzo Abe, de premier van Japan, trad de Duitse bondskanselier naar buiten om een sterk positief statement te maken en om de vrije handel te verdedigen. Dit terwijl de Verenigde Staten een duidelijke beweging maakt richting meer protectionisme van de eigen markt. ‘Wij willen vrije en open markten’ zei Merkel in een toespraak in Hannover. Daar start binnenkort ‘s werelds grootste computerbeurs CeBit, die dit jaar een partnership is aangegaan met Japan.
"In deze tijden van onderlinge verwovenheid, willen we onze samenleving met elkaar verbinden, en op een gelijkwaardige manier met elkaar samenwerken. Dat is waar vrije handel om draait"
De bondskanselier maakte geen directe verwijzingen naar Trump, die met zijn ‘America first’ duidelijk geen fan is van vrij handelsverkeer, maar merkte wel op dat ze verwacht dat de Europese Unie en Japan voor het einde van het jaar samen een akkoord zullen bereiken over hun handelsovereenkomst. Zo zei Merkel in haar toespraak:
"In een tijd waarin er veel discussie is over de vrij verkeer van goederen, open grenzen, en democratische waarden, is het een goed teken dat Japan en Duitsland goed met elkaar overweg kunnen"
Ook de Japanse premier, die in Duitsland was als onderdeel van een reis door Europa, zei dat Japan naast Duitsland wil gaan staan als het gaat om ‘het promoten van open systemen’. Volgens hem was het dezelfde verwovenheid die Merkel noemde, die zou zorgen voor hun beider economische groei. Hij riep op tot een spoedig akkoord tussen Japan en de EU in hun handelsovereenkomst.
America First
Sinds Trump president is, heeft hij de V.S. teruggetrokken uit een trans-Atlantisch pact voor vrije handel. De V.S. stelde zaterdag, bij een gespannen G20 bijeenkomst, de langdurige wereldwijde principes omtrent vrijhandel ter discussie, en weigerde het om anti-protectionistische toezeggingen te hernieuwen. Ook dreigde de V.S. om deals uit van de WTO opnieuw te willen onderhandelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.