Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meldpunt koeienpaniek: wat is er aan de hand met de Groningse runderen?

  •  
14-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
3600596099_9163c5699b_b
Landbouworganisatie LTO Noord heeft een meldpunt geopend voor koeien die om onverklaarbare redenen in paniek raken. Daarmee hoopt de organisatie meer inzicht te krijgen in het mysterieuze fenomeen dat meerdere Nederlandse boeren nu al een tijd in de greep houdt.
De eerste melding kwam van Jan Oudman in het Groningse Stitswerd. Zijn 75 koeien raken met regelmaat plotseling in paniek en springen en rennen dan zwetend door de stal. Datzelfde gebeurde onlangs bij nog eens vier boeren in de omgeving.
Vooralsnog is de oorzak van de stressaanvallen onduidelijk. Er wordt onder meer aan aardbevingen gedacht, maar ook 4G-netwerken, aardstralen, hoogspanningsleidingen, roofvogels en zelfs geesten worden genoemd. LTO Noord wil niet speculeren: We komen met een meldpunt op de site, waar boeren zich kunnen melden als er koeien in paniek zijn.’ Op die manier hoopt de organisatie de oorzaak boven water te krijgen.
Melkveehouder Adriaan den Dikken is blij met het meldpunt. ‘De groep van boeren kan groter zijn. Hiermee krijgen we inzicht in hoe groot het gebied is waar koeien onrustig zijn,’ zegt hij. Zelf denkt Den Dikken dat de gaswinning in het gebied de boosdoener is: ‘Koeien voelen en ruiken veel meer dan mensen. Een collega opperde dat het door het geluid van insecten komt. Dat geloof ik niet, het is geen insectentijd.’

Meer over:

leven, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.