Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meisjes kunnen niet rekenen. Toch?

  •  
08-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
flickr_rekenen_300
Meisjes scoren beter op rekentoetsen, behalve als onderwijzers hun namen kunnen zien
In beroepen waar je een wiskunde- of andere beta-achtergrond voor nodig hebt, werken relatief weinig vrouwen. Daar zijn al veel verklaringen voor gegeven. Vrouwen zouden nu eenmaal slechter zijn in vakken als wiskunde of ze groeien op in gezinnen waar ze al dan niet subtiel een andere kant op worden gestuurd.
In het onderzoek werden verschillende soorten toetsen afgenomen en vervolgens nagekeken door gewone onderwijzers van de basisschool. Bij de rekentoetsen bleek dat als zij de toetsen anoniem voorgelegd kregen, de meisjes beter scoorden dan de jongens. Stonden de namen van de kinderen erbij, dan scoorden de jongens beter dan de meisjes. Gingen de toetsen over andere onderwerpen, als Engels, dan was er geen verschil tussen beide categorieën. De onderzoekers concluderen dat de onderwijzers de rekenkundige kwaliteiten van de jongens overschatten en die van de meisjes onderschatten. En dat dit heel wel een lange termijn-effect kan hebben op de houding van de kinderen tegenover het vak.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.