Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Meesters zijn zeldzaam en eenzaam

  •  
06-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
246 keer bekeken
  •  
basisschool300_04.jpg
Nog maar 1 op de 6 onderwijzers is man ... Vakbond slaat alarm: Meer dan de helft van de meesters voelt zich alleen ... Gebrek aan mannen voor de klas bedreigt kwaliteit onderwijs
Steeds minder mannen kiezen voor een opleiding tot onderwijzer en het aantal meesters in de klas loopt dramatisch terug: in tien jaar tijd daalde hun percentage van 22,8% naar 15,6% van de leerkrachten in het basisonderwijs. Op 13 procent van de scholen werkt maar een man, bij 4 procent is zelfs helemaal geen man te vinden.
De afwezigheid van mannen voor de klas is volgens de vakbond CNV Onderwijs slecht voor de kwaliteit van de scholen en voor de leerlingen. 
Hoewel wetenschappelijke onderzoekers er niet eensluidend over zijn – over de invloed van het mannentekort op de kwaliteit van het onderwijs of het welbevinden van de leerlingen – zijn de respondenten van CNV Onderwijs daar wel duidelijk over. Op de vraag of zij aan jongens op school merken dat ze behoefte hebben aan mannen voor de klas, antwoordt 86% met ja. Diezelfde vraag voor meisjes krijgt van 62% een ja. Mannelijke respondenten denken dit overigens vaker dan vrouwelijke respondenten. Een overgrote meerderheid van 91% vindt het een slechte zaak dat er relatief weinig mannen werken in het primair onderwijs.
De vakbond stelt dat de cultuur op de scholen zakelijker moet worden om het beroep weer aantrekkelijk te maken voor mannen. Er moet meer nadruk komen te liggen op techniek en praktische vaardigheden. Ook een beter salaris en meer carrièremogelijkheden helpen daarbij. Als eerste moet echter afgerekend worden met de verplichting dat onderwijzers-in-spe zich ook met kleuters bezig moeten houden. De vakbond wil dat de verplichte kleuterstage geschrapt wordt.
De bond hield een enquete onder 2706 onderwijskrachten, een derde van de ondervraagden is man. Hen werd ook gevraagd hoe ze zich voelen onder het gebrek aan seksegnoten.
Mannen voelen zich wel eens alleen in het vrouwenbolwerk van de (speciale) basisschool. Op de vraag Voelt u zich wel eens alleen als enige of een van de weinige mannen op uw school? antwoordt 57 procent met ja. 89 procent van de mannen geeft aan meer mannen op zijn school te willen. En 35 procent kan bij mannelijke collega’s beter zijn ei kwijt en onder jonge mannen (tot 30 jaar) zelfs bijna de helft. Vrouwen zijn iets meer verdeeld over deze kwesties. Op de vraag of ze denken dat mannen zich thuis voelen in een (overwegend) vrouwelijk team, zegt 43 procent ja, 34 procent nee en heeft 23 procent geen mening. 45 procent van de vrouwen zou het zelf niet leuk vinden om als enige vrouw in een mannenteam te werken, 42 procent zou het niet uitmaken en 13 procent zou het juist wel leuk vinden, al die mannen om zich heen.
cc-foto: Wikimedia

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.