Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Moslimhaat en anti-islamgeweld structureel onderschat

  •  
11-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
397 keer bekeken
  •  
16948497815_d49e404ebb_o
De groeiende moslimhaat blijkt een veel groter probleem dan eerder werd aangenomen. Ook de mate van agressie en het aantal geweldsincidenten tegen moskeeën en islamitische instellingen werd structureel onderschat door de politiek en bleef onderbelicht in de media. Hoofdredacteur Ewoud Butter van de site Republiek Allochtonië nam daarom in 2010 het initiatief om een lijst geweldsincidenten bij te houden, die hij baseert op vooral lokale berichten. Ook de Volkskrant erkent op basis van eigen onderzoek dat anti-islamgeweld nauwelijks tot de landelijk media doordringt.
Saida Derrazi van het in 2013 opgerichte Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) spreekt dan ook van een ‘collectief bagatelliseren van islamofobie’:
"Dat sprake is van een groeiende haat tegen moslims, wil maar niet tot de gevestigde politieke orde en de reguliere journalistiek doordringen, ook al wordt daar al jaren voor gewaarschuwd. De kloof tussen moslims en niet-moslims wordt steeds dieper. We zien dat anti-islamgeweld door overheidsfunctionarissen plichtmatig wordt veroordeeld, maar dat actief beleid uitblijft. Het vertrouwen in de rechtstaat slinkt."
Volgens Derrazi dragen het heftig gepolariseerde islamdebat, de populairiteit van Geert Wilders, de opkomst van extreemrechtse groeperingen als Pegida en de angst voor islamitische vluchtelingen allemaal bij aan het probleem. In samenwerking met de politie, anti-discriminatiebureaus en het College voor de Rechten van de Mens, heeft de organisatie daarom een bewustwordingscampagne gelanceerd met als kerndoel de erkenning van islamofobie als aparte discriminatiegrond.
Veel Nederlandse moslims hekelen ook de ‘versluierende terminologie’ van journalisten bij anti-islamitisch geweld. Zo werd de aanslag met een molotovcocktail op een moskee in Enschede in eerste instantie door veel media als ‘een poging tot brandstichting’ gebracht. Die eufemistische benadering steekt schril af bij de media-aandacht die besteed wordt ‘verstopeitjes’ en de zogenaamde knieval van de Hema voor de islam. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) trok in 2010 aan de bel over het gebrek aan belangstelling van politiek en media voor anti-islamgeweld, nadat over drie ernstige incidenten – waaronder poging tot brandstichting en een incident waarbij op een moskee geschoten werd – nauwelijks werd bericht.
Wat politicoloog Rob Witte bovendien opvalt, is dat anti-moslimgeweld meestal wordt geïndividualiseerd of wordt teruggebracht tot een beperkt groepje, terwijl geweld ‘uit de moslim- of Marokkanenhoek’ al snel geframed wordt ‘als iets collectiefs’. Tegen de Volkskrant zegt hij:
"Daar is veel meer politieke ophef over, dat weer resoneert in de reguliere media. Door de lauwe politieke reacties voelt de moslimgemeenschap zich buitengesloten. De politiek zou meer urgentie moeten uitstralen."
Lodewijk Asscher erkende gisteren in Nieuws en Co op NPO Radio 1 dat de dreigementen tegen moslimorganisaties grote impact hebben gehad. De minister van Sociale Zaken benadrukte dat justitie en politie de kwestie zeer serieus nemen en dat het Openbaar Ministerie het gooien van een brandbom naar een moskee als een terreurdaad beschouwt.
"We moeten heel duidelijk zeggen dat we niet accepteren dat mensen elkaar in Nederland op die manier bang maken. De overheid garandeert basisvrijheid voor iedereen."
Voorzitter Mustapha el Baroudi van het Samenwerkingsverband van islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) heeft de voorzichtige indruk dat de noodkreet nu serieuzer wordt opgepakt door politiek en media. Zo zat gisteren voor het eerst de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bij het overleg met de minister, dat vier keer eerder plaatsvond, overigens zonder resultaat. Ook gisteren werd niet besloten tot meer bescherming voor moskeeën, wel gaat er een brief naar alle burgemeesters.
Beveiliging In De Nieuws BV werd woensdag al de vraag gesteld: ‘Moeten moskeeën door de overheid worden beveiligd’. Azzedine Karrat vindt van wel. Hij is de imam van de Essalam moskee in Rotterdam, een van de moskeeën die onlangs een dreigbrief ontving. ‘Er zijn mensen die met angst naar de moskee komen, daar moet een eind aan komen. Als wij moslims als onderdeel van de samenleving beschouwen dan is het de taak van de overheid om daar iets aan te doen.’
Cc-foto: de MoebarakMoskee in Den Haag, de oudste moskee van Nederland, Roel Wijnants  / Voorpagina: Brett Davis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.