Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massastaking Amsterdamse verloskundigen tegen zorgbeleid Schippers

  •  
21-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-06-21-om-12.09.37
Van de 31 Amsterdamse verloskundige praktijken sluiten er 29 vanavond vroegtijdig hun deuren uit protest tegen het beleid van minister Schippers (VVD). Dat houdt in dat Amsterdamse vrouwen die tussen 22.30 en 3.00 uur moeten bevallen, slechts bij drie ziekenhuizen in de hoofdstad terecht kunnen. Een thuisbevalling is niet mogelijk. Dat schrijft Trouw dinsdag.
Met de protestactie proberen de verloskundigen te voorkomen dat de minister van Volksgezondheid nieuw beleid invoert, wat voorschrijft dat vanaf 2017 alle geboortezorg uit één pot bekostigd moet worden. De zogeheten ‘integrale bekostiging’. Met dat beleid wil de minister een nauwere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen afdwingen, door de financiële prikkel weg te nemen die een tijdige doorverwijzing van risicozwangerschappen mogelijk in de weg staat. Een verloskundige die een vrouw tot de negenentwintigste week van de zwangerschap begeleidt, kan daarvoor zo’n 400 euro declareren. Indien de verloskundige tot en met de bevalling de touwtjes in handen houdt, dan loopt dat bedrag op tot 1.300 euro, zelfs als ze tijdens de bevalling alsnog doorverwijst.
Volgens Marijke Sibie van EVAA, de vereniging van Amsterdamse verloskundigen, zal dat nieuwe beleid echter zeer nadelig uitpakken. Ten eerste omdat de vrijheid van vrouwen om zelf te kiezen waar en hoe zij bevallen, erdoor in het nauw komt. Maar daarnaast is er ook de vrees dat het budget vooral bij de grote ziekenhuizen terecht zal komen. Die grote ziekenhuizen – en de zorgverzekeraars – krijgen daardoor alle regie in handen.
Daarnaast kunnen verloskundigen nog maar met één ziekenhuis een contract afsluiten. Zij vrezen dat zwangere vrouwen straks of niet meer zelf kunnen kiezen in welk ziekenhuis ze terecht kunnen, of dat ze indien gewenst niet meer van verloskundige kunnen wisselen. Ook stoort het de verloskundigen dat de minister blijkbaar haast heeft met het invoeren van de nieuwe maatregel. Zij wijzen erop dat door het hele land verloskundigen en gynaecologen intensief samenwerken in proefprojecten, maar dat de resultaten daarvan nog lang niet zichtbaar zijn.
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) deelt de kritiek en vindt dat de minister de invoering van het nieuwe systeem tot zeker 2020 moet uitstellen:
"We moeten eerst geleerd hebben van de experimenten. Als je de integrale bekostiging doorvoert terwijl veel verloskundige praktijken er nog niet klaar voor zijn, kan er chaos ontstaan."
Welke chaos dat kan zijn, is mogelijk vanavond al zichtbaar. Wie na half elf vanavond moet bevallen in Amsterdam, kan uitsluitend terecht in het AMC, VU medisch centrum en Bevalcentrum West. ‘Daarmee bootsen we de verloskunde van de toekomst na’, zegt Marijke Sibie.
Echt comfortabel voelen de verloskundigen zich overigens niet bij het besluit over te gaan tot de protestactie. ‘Het lag controversieel. Maar we moeten nu wel, we trekken echt aan de noodbel.’
Donderdag wordt in de Tweede Kamer vergaderd over het nieuwe beleid van minister Schippers.
cc-beeld: Frank de Kleine

Meer over:

politiek, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.