Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leraren worstelen met extremisme witte basisschoolkinderen

  •  
06-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
7936249722_53ece87e78_k
Net als op middelbare scholen kampen leraren in het basisonderwijs geregeld met extremistische opvattingen van leerlingen. Hoewel de focus in de media vaak ligt op religieus extremisme van (achter-)(klein-)kinderen van immigranten, blijkt dat ook veel witte kinderen er zeer schadelijke ideeën op nahouden. In een vandaag gepubliceerd rapport van het bureau Diversion staat dat de problemen zich al in de jongste groepen openbaren en dat vooral witte kinderen op rurale basisscholen extreemrechtse teksten uitslaan, met name over vluchtelingen.
Kai Pattipilohy van Diversion legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat de kinderen extreme ideeën van hun ouders of sociale media kopiëren:
"Ze zeggen bijvoorbeeld dat de vluchtelingen maar op een kapotte boot moeten worden teruggestuurd."
De onderzoekers adviseren docenten om altijd de confrontatie aan te gaan, met de klas over waarden te praten en leerlingen uit te dagen hun vooroordelen en argumentatie te delen. Uiteraard is het daarbij wel belangrijk dat leraren grenzen stellen als dat nodig is. Volgens de onderzoekers is het juist belangrijk dat docenten de dialoog met jonge kinderen aandurven, omdat op die leeftijd ‘het wereldbeeld nog kan worden verbreed’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.