Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Langst bestaande gaycafé van Nederland moet noodgedwongen sluiten

  •  
28-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-12-28 om 22.25.31
Het langst bestaande gaycafé van Nederland moet noodgedwongen zijn deuren sluiten. De Cosmobar in Rotterdam heeft een aflopend huurcontract. ‘We mogen wel blijven,’ zegt eigenaar Jan van de Sande, ‘maar dan betalen we het viervoudige aan huur. En dat is niet op te brengen’.
40 van de 78 jaar die de Cosmobar bestond werd die gerund door Jan en Glenn van de Sande. ‘Ik ben natuurlijk van de generatie dat de deuren gesloten waren, dat er luikjes in de deuren zaten’, zegt Jan van de Sande tegen RTV Rijnmond. ‘Alleen de Cosmo had geen luikjes. Dat is altijd een open bar geweest.’
Volgens historicus Joris Boddaert was de Cosmobar een begrip in Rotterdam: ‘Een huiskamersfeer was het. De homo’s voelden zich hier heel veilig en er waren eigenlijk nooit problemen’.
De laatste avond voor klanten is inmiddels achter de rug, de eigenaren rest nu niets anders dan de boel opruimen en de sleutels inleveren. In de plaats van het café komen er nu appartementen in het pand.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.