Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lady Gaga maakt politiek statement tijdens Superbowl

  •  
06-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
USA AMERICAN FOOTBALL SUPER BOWL LI

© 2017-02-05 19:16:19 epa05774035 US singer Lady Gaga performs during the Halftime Show of Super Bowl LI at NRG Stadium in Houston, Texas, USA, 05 February 2017. The AFC Champion Patriots play

Wekenlang werd er in de Amerikaanse media gespeculeerd over de performance van Lady Gaga tijdens de Superbowl. Zou de zangeres, die zich meerdere malen hard heeft uitgesproken tegen president Trump , gebruik maken van de gigantische kijkcijfers om een groot politiek protest te maken? In eerste instantie leek de zangeres tijdens haar optreden alleen een medley van haar bekendste nummers te zingen en daarmee netjes binnen de lijntjes van de NFL te kleuren. Maar de oplettende kijker kon wel degelijk een politieke boodschap terugvinden in haar performance. Zowel republikeinse oud-presidentskandidaat Marco Rubio als Ivanka Trump viel dit echter niet op, zij spraken zich positief uit over de performance:
Subtiel statement Na haar optreden ontstond er discussie. Volgens velen zou het namelijk helemaal niet zo apolitiek zijn als het in eerste instantie leek. Gaga begon haar show met het nummer ‘This Land Is Your Land’, wat opgevat zou kunnen worden als een uiting van patriotisme zoals gebruikelijk bij aanvang van Amerikaanse Football wedstrijden. Maar het nummer, geschreven door de linkse folkheld Woodie Guthrie, bevat in de originele versie de volgende lyrics;
As I went walking I saw a sign there And on the sign it said “No Trespassing.” But on the other side it didn’t say nothing, That side was made for you and me.
Het nummer wordt dan ook vaak gezongen tijdens protesten tegen het immigratiebeleid van Trump. De volledige tekst van het nummer is hier te lezen. 
Pro-Gay Ook zong Gaga haar hit “Born This Way”, een mainstream popnummer waarin ze haar steun uitspreekt aan de LGBTQ-gemeenschap. Het bevat de volgende tekst;
No matter gay, straight, or bi Lesbian, transgendered life I’m on the right track baby I was born to survive
Het opvoeren van dit nummer voor een publiek met daarin o.a. Mike Pence, de Amerikaanse vicepresident die zich regelmatig   tegen homorechten  uitspreekt, zou dan ook zeker opgevat kunnen worden als een politiek statement.
Wat Lady Gaga er zelf over te zeggen had?
‘…the only statements that I’ll be making during the halftime show are the ones that I’ve been consistently making throughout my career. … I believe in a passion for inclusion. I believe in the spirit of equality, and the spirit of this country as one of love and compassion and kindness. So my performance will have both those philosophies.’
Met het opvoeren van deze nummers, wijkt de zangeres inderdaad niet af van de koers die ze haar gehele carrière al vaart. Halverwege het optreden sprak ze het publiek toe; ‘How are you doing America? We’re here to make you feel good. You wanna feel good with us?’ Dat is haar in ieder geval zeker gelukt. Bekijk hier het volledige optreden terug:
Minder Subtiel Ook Budweiser maakte gebruik van de Superbowl om een politiek gekleurde boodschap de wereld in te gooien. In een reclame benadrukten ze het immigratieverleden van de brouwers van het Amerikaanse bier. Het merk kon rekenen op een fikse reactie; onder de hashtag #boycottbudweiser roepen boze Trumpsupporters op om het bier in de toekomst nooit meer te drinken. Ook Airbnb, Audi en Coca-Cola zonden advertenties met boodschappen over gelijkwaardigheid, diversiteit en tolerantie. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.