Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Korpschef Nationale Politie doet aangifte tegen met geld smijtende OR-voorzitter

  •  
12-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-12-om-18.06.00
De korpschef van de nationale politie Erik Akerboom heeft aangifte gedaan tegen de oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) Frank Giltay. Dat meldt NRC woensdag. Het vermoeden bestaat dat Giltay bij het uitgeven van geld van de ondernemingsraad strafbare feiten heeft begaan.
Dat vermoeden komt voor uit eigen onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie. Zij stelden vast dat behalve Giltay ook een ondernemer die diensten aan de COR heeft geleverd betrokken is bij de overtredingen. Naar verluidt zou Giltay bij die betreffende ondernemer tonnen hebben gespendeerd aan feesten en etentjes.
In juni van dit jaar werd al bekend dat de COR tienduizenden euro’s van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro uitgaf aan feestjes, reizen en aan het inhuren van communicatieadviseurs. Giltay zou voor zichzelf een “imago-adviseur” hebben ingehuurd op kosten van de politie, maar ging daarnaast ook samen met andere COR-leden en echtgenotes op reis naar Curaçao. Giltay was in het bezit van een creditcard van de politie en gebruikte die kaart op grote sommen contant geld op te nemen.
Het onderzoek naar Frank Giltay bevindt zich momenteel in de afrondende fase. Daarnaast loopt nog een intern onderzoek naar een andere medewerker. Giltay legde bij aanvang van het onderzoek, in juni van dit jaar, zijn functie neer.
Bouman De Centrale Ondernemingsraad werd in het leven geroepen in 2014 na de totstandkoming van de Nationale Politie. Die omvorming naar een nationaal korps gebeurde destijds onder toeziend oog van toenmalig korpschef Gerard Bouman en verliep allesbehalve vlekkeloos. Te ambitieus en te slecht aangestuurd, zo klonk de kritiek. Het gevolg was een te hoog ziekteverzuim, dubbel zoveel kosten als beraamd en een vertrouwenscrisis binnen het korps.
De top van de politie gaf destijds pas na zware kritiek van agenten, burgemeesters en het ministerie toe dat de problemen groot waren, alleen Bouman bleef de problemen bagatelliseren en noemde het stemmingmakerij. Momenteel ligt Bouman onder vuur omdat hij de agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez ten onrechte een baangarantie had gegeven.

Meer over:

politie, nieuws, justitie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.