Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamp morrelt met omweg aan ontslagrecht

  •  
12-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Minister bemoeilijkt het krijgen van een vaste baan
Minister Henk Kamp (VVD) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij het contractensysteem wil wijzigen. Werkgevers hoeven wat hem betreft minder snel een vast contract aan te bieden aan beginnende werknemers. Dat schrijft de Volkskrant. Hierdoor kan het langer dan drie jaar duren voordat een werknemer een vaste baan krijgt.
Nu is het nog zo dat na drie korte contracten het vierde automatische een contract voor onbepaalde tijd is. Het derde contract kan ook een vaste baan opleveren, mits de eerste twee contracten langer dan drie jaar duurden. Daar wil minister Kamp nu een einde aan. Werkgevers kunnen in de toekomst tijdelijke contracten van een paar jaar aanbieden.
6166142873_bc3f996cb7
Kamp denkt dat hij hiermee werkgevers prikkelt meer te investeren in scholing en training van werknemers. De minister:
Werkgevers investeren meer in werknemers die voor langere duur verbonden zijn aan de onderneming. Dit bevordert de duurzame inzetbaarheid van werknemers die daardoor wendbaarder worden op de arbeidsmarkt en zo hun talent over de hele loopbaan optimaal kunnen ontplooien.”
Bovendien denkt de minister dat hij werknemers zekerheid biedt:
Een kortdurend contract gevolgd door een langdurig tijdelijk contract, biedt de werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van een jaar.
In het regeer- en gedoogakkoord staat dat het ontslagrecht ongemoeid moet blijven. Dit lijkt een manier te zijn om onder de afspraak uit toch te flexibiliseren.
cc-foto: Personeelsnet

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.