Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer wil af van het woord 'allochtoon'

  •  
26-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
210 keer bekeken
  •  
8890558298_6b6072a757_z
In het Algemeen Dagblad staat zaterdag een artikel over de vraag of het politiek correcte onzin is om het woord ‘allochtoon’ te schrappen uit alle overheidsdocumenten. Dat voorstel werd deze week gedaan door SP-Kamerlid Sadet Karabulut en Ahmed Marcouch van de PvdA.
Karabulut en Marcouch vinden dat het woord geen recht doet aan wie mensen werkelijk zijn en vinden de term stigmatiserend. Een kleine meerderheid in de Kamer was het daarmee eens.
Het woord allochtoon werd voor het eerst gebruikt in 1971, zegt taalhistoricus Ewoud Sanders in het AD-artikel. Het was toen de vervanging van de beladen termen ‘buitenlanders’ of ‘gastarbeiders’. Toen later ook ‘allochtoon’ te beladen werd, werden er nieuwe termen bedacht als ‘medelanders’ of ‘nieuwe Nederlanders’, maar die zijn nooit echt aangeslagen.
Volgens de VVD, die tegen de motie stemde, haalt schrappen van het woord niets uit en werkt het juist averechts omdat mensen het gevoel krijgen dat ze politiek correct moeten zijn, waardoor het weerstand oproept tegen bepaalde groepen.
Karabulut zegt:
"Mensen die hier geboren en getogen zijn, hebben er last van als ‘de ander’ bestempeld te worden (…). En: Ik heb niet de illusie dat je hiermee alle problemen oplost, maar het draagt bij. Daarnaast moet het kabinet nu echt iets gaan doen aan gesegregeerde buurten en discriminatie op de arbeidsmarkt.’"
Minister Lodewijk Asscher laat in een reactie aan het AD weten dat hij de term zelf niet meer gebruikt, maar volgens een kleine zoektocht van de krant klopt dat niet. ‘Allochtoon’ komt nog steeds voor in brieven en onderzoeken van zijn ministerie.
De krant deed ook een aantal interviews op straat. Een van de mensen die op straat werden aangesproken zegt:
"Het woord allochtoon vind ik niet prettig. Het lijkt of ik een buitenlander ben – ik ben bruin – maar ik ben hier geboren en getogen. Ik vind Surinaams-Hindoestaanse Nederlander een betere aanduiding. Ik ben echt Nederlander, maar heb ook Surinaams-Hindoestaanse roots. En daar ben ik trots op."
De krant besluit met de constatering dat volgens de definitie van het woord allochtoon Willem-Alexander ook allochtoon is, omdat zijn vader in het buitenland is geboren. We hebben, zolang het woord nog niet officieel is afgeschaft in de politiek, dus een allochtone koningin en een allochtone koning.
Lees het hele verhaal in het AD van zaterdag

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.