Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer akkoord met nieuwe huurwet, ondanks oplopend woningtekort

  •  
09-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-09-om-17.45.31
De Tweede Kamer heeft dinsdag de nieuwe wet aangenomen die bedoeld is om de doorstroming op de huurmarkt te verbeteren. Dat meldt de NOS. De VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie en SGP stemden voor, een ruime meerderheid.
Met de nieuwe wet, een initiatief van VVD-minister Blok, moet scheefwonen worden tegengegaan. Dat houdt in dat mensen met een inkomen boven de 39.000 euro bruto die in een sociale huurwoning wonen, elk jaar hun huur met 4 procent plus inflatie zien stijgen. Blok hoopt daarmee dat de huur voor die mensen zo hoog wordt, dat ze vanzelf wel op zoek gaan naar een nieuwe woning.
De ChristenUnie heeft daarnaast akkoord gekregen op een aanvulling op de wet, waarin staat dat grote gezinnen waarvan een of meerdere kinderen uit huis gaan, een vervangende, kleinere woning aangeboden krijgen. De PVV is in principe voor, maar wil dat Blok in de wet opneemt dat mensen die illegaal in Nederland verblijven, per direct hun huurwoning uitgezet kunnen worden. Daar wil de minister echter niet aan.
Of de wet van Blok in de praktijk ook goed zal uitpakken is nog maar de vraag. Maandag is uit onderzoek gebleken dat de komende vijf jaar de voorraad van 3,3 miljoen huurwoningen flink zal slinken als gemeenten niet meer grond uitgeven voor de bouw van nieuwe woningen. Zoals het er nu voor staat, zal de huursector met zo’n 15.000 woningen krimpen doordat de corporaties meer woningen verkopen dan dat ze nieuwe huurwoningen bijbouwen. Ondertussen groeit het aantal huishoudens met ongeveer 70.000 per jaar, waardoor de vraag naar huurwoningen juist stijgt.
Nu al zijn er jaarlijks zo’n 104.000 huishoudens die geen geschikte huurwoning kunnen vinden, schrijft het Financieel Dagblad. Doordat de vraag naar huurwoningen vele malen groter is dan het aanbod, stijgen de huurprijzen ook nog eens enorm. In de vrije sector betekende dat in het laatste kwartaal van 2015 al een gemiddelde stijging van 5,2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In Amsterdam stegen de huren zelfs met 10,4 procent.
De wet van Blok moet nog wel voor goedkeuring naar de Eerste Kamer. Dat lijkt een formaliteit. De partijen die in de Tweede Kamer het voorstel steunen, hebben ook in de Senaat een meerderheid. De nieuwe huurverhogingen moeten op 1 juli van dit jaar ingaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.