Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kalifaatgezin' blijkt onzin; familie werd onterecht vervolgd

  •  
19-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
huizen300.jpg
Gezin uit Huizen ten onrechte vervolgd en bestempeld als jihadi ... Rechtszaak geseponeerd, maar gezin niet gerehabiliteerd
Vorig jaar augustus hield burgemeester van Huizen en VVD’er Fons Hertog triomfantelijk een persconferentie, waarin hij bekend maakte dat in zijn gemeente ‘kalifaatgezin M.’ was opgepakt. De kinderen van het stel werden uit huis geplaatst, Mourad (34) en Engelina (32) werden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het treffen van voorbereidingen voor een zelfmoordaanslag. Flinke beschuldigingen, waar nadien niets van bleek te kloppen. De zaak is geseponeerd, maar van publieke rehabilitatie is geen sprake.
In de Volkskrant staat dit weekend een uitgebreid interview met het stel. Daarin valt te lezen hoe de AIVD tot de zwaarste aanklacht tegen Mourad M. is gekomen. Op een geluidsbandje zou te horen zijn dat werd gesproken over een zelfmoordaanslag, waaruit de conclusie getrokken werd dat Mourad een aanslag aan het voorbereiden was. Uit nader onderzoek blijkt echter dat het “meer dan vermoedelijk gaat om een Arabische radio- of televisienieuwsuitzending die op de achtergrond aanstaat”.
Mourad, Engelina en hun kinderen zijn door de ‘jihadaffaire’ flink getraumatiseerd. De vijf zoons werden uit huis geplaatst, Mourad kwam zelfs op de zwaarste afdeling in het gevang terecht, de Terroristische Afdeling (TA) in Vught).
Volgens het stel zijn ze het slachtoffer geworden van tunnelvisie. Mourad geeft vrouwen geen hand, zijn vrouw draagt een hoofddoek. Beiden koesteren de wens ooit in een islamitisch land – bijvoorbeeld Marokko – te gaan wonen. Dat bij elkaar opgeteld werd volgens hen gezien als signaal van radicalisering. Mourad volgde ooit een proefles Krav Maga, en werd nadien in media afgeschilderd als een jihadistische rambo.
Diverse journaals brachten bovendien ook de woning van het gezin in beeld, waardoor ze zich er niet altijd meer veilig voelen. “Er hoeft maar één gek te zijn…”
Foto ANP: De Marokkaanse An-Nasr moskee in Huizen, die een aantal bedreigingen ontving na de arrestaties 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.